Uber скрили хакерска атака и източването на данни за 57 милиона шофьори и клиенти

OFFNews 22 ноември 2017 в 12:28 2608 0

Компанията Uber е скрила мащабна световна хакерска атака, която е изложила на показ данните за 57 милиона шофьори и клиенти, пише "Гардиън". Uber даже платили на хакерите 100 000 долара, за да заличат следите и да си мълчат.

Пробивът е станал през октомври 2016 г., но шофьорите и регулаторните органи не са били уведомени за него. Потвърждението за това дошло преди дни. Uber също са потвърдили, че са платили сумата от 100 хил. долара за мълчанието на хакерите - информация, която първо бе публикувана от Bloomberg.

"Нищо от това не трябваше да се случва, няма да се оправдавам, - пише изпълнителният директор на Uber Дара Хосрошахи в изявление, с което признава за случилото се. - Не можем да заличим миналото, но мога да се ангажирам от името на всеки служител на Uber, че ще се поучим от грешките си."

Хакерите откраднали лични данни, включително имена, имейл адреси и телефонни номера, както и лицензионните номера от около 600 хил. шофьори в САЩ. Те са източили информация за местонахождението им, номера на кредитни карти, номера на банкови сметки, рожденни дати, пин кодове.

В изявлението си Хосрошахи казва, че компанията е получила увереност, че свалените данни са били унищожени и че е подобрила нивото на сигурността си, но също, че липсата на уведомление за пробива до регулаторните органи го е накарала да предприеме няколко стъпки, включително да освободи двама служители, отговорни за това. Единият е ръководителят по сигурността Джо Съливан, по информация на Bloomberg.

Съгласно законите в Калифорния например компаниите са длъжни да уведомят жителите на щата за всеки пробив и нерегламентиран достъп до лична информация. При такива случаи те трябва да информират властите, ако повече от 500 жители са засегнати.

Uber предложиха компенсация на засегнатите - безплатни кредитен мониторинг и защита от кражби.

Случаят "Uber" се разследва в Ню Йорк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!