Туск: Бъдещето на Полша в ЕС е под въпрос

OFFNews 04 август 2017 в 12:26 2804 1

"Днес европейското бъдеще на Полша е под въпрос", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БТА. 

Туск, който е бивш полски премиер, коментира последиците от съдебната реформа в страната му. "Разбирам чувствата на поляците, които се притесняват за съдилищата и за бъдещето на страната", заяви Туск. "Има много въпроси, по които действията на полското правителство изглеждат много противоречиви от гледна точка на целия ЕС", подчерта Туск, като отправи критики и за сечта в Беловежката гора.

Стремежът на управляващото консервативно правителство да разшири правомощията си доведе до криза в отношенията с Европейската комисия и предизвика един от най-големите вътрешни политически конфликти от падането на полския комунистически режим през 1989 г.

Доналд Туск е бивш полски премиер, като управлява до 2014 г. Вчера той даде показания във Варшава по повод катастрофата през 2010 г., при която загина полският президент Лех Качински.

Правителство на Туск и центристката партия "Гражданска платформа" управлява в продължение на 8 години. През 2015 г. партията "Право и справедливост", водена от Ярослав Качински, брат близнак на загиналия президент Лех Качински, спечели изборите и се зае да въвежда радикални реформи. Някои поляци смятат съдебната система в страната за корумпирана и подчиняваща се на начина на мислене от комунистическата епоха. Други обаче смятат реформите на "Право и справедливост" за опит за заграбване на властта, който нарушава демократичните норми.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!