Турция спря приема на бежанци от Сирия

Лъчезар Вълев 27 август 2012 в 07:45 1972 0

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

Турция прекрати приема на сирийски бежанци, защото няма къде да ги приюти, предаде Ройтерс.  

Запълнени са всичките 6 лагера, намиращи се на турска територия. 

Числото на сирийските бежанци в Турция след погромите в Алепо и Хама достигна 78 хиляди души.

Миналата седмица Анкара заяви, че ще спре да приема бежанци, ако броят им достигне 100 000. 

Към момента около 6 хиляди сирийски бежанци се намират на около 500 метра от границата между Сирия и Турция, където се подслонява в хангарите за ТИР-ове.

Болшинството от тях са жени и деца.

Здравето на хората е силно застрашено, тъй като в района температурите са над 42 градуса и има опасност от възникване на епидемии.

За момента няма възможност да им бъде оказана лекарска помощ, тъй като за бежанците е имало само една медицинска сестра.

От турското външно министерство обявиха, че приемането на бежанци е преустановено и заради сигурността, понеже има данни, че с бежанския поток се прехвърлят и бунтовници на Кюрдската работническа партия (ПКК) за терористични атаки в Турция.

Йомер Кесмен, представител на турската хуманитарна организация ИХА, която доставя помощи отвъд границата заяви, че положението в Сирия е отчайващо.

Досега съм бил в много региони, където се водят войни, но никъде не съм виждал такава драма, като тази, която в момента се разиграва в Сирия, каза той.

В бежанските лагери на турска територия положението също не е много добро, понеже са препълнени, а в други не са довършени строителните работи. Поради тази причина много бежанци спели на пейките в парковете и градините в Килис и Хатай.

Па данни на ООН, от началото на бунта срещу президента Башар Ал-Асад, броят на сирийските бежанци е над 200 000.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови