Турция ще продължи сондажите край Кипър до компромис от гръцката страна

OFFNews 14 юли 2019 в 17:29 2458 0

Мевлют Чавушоглу

Снимка АА

Турция ще продължи проучванията си за нефт и газ в Източното Средиземноморие до момента, докато гръцката част на Кипър не приеме предложението на турската за създаването на съвместна комисия за разработването на находищата.

Това посочва турският външен министър Мевлют Чавушоглу в своя статия, публикувана в северно-кипърския в. „Posta“. Той припомня, че преговорите между двете общности на острова, продължаващи от 1968 г. под егидата на ООН, не са дали резултати заради нежеланието на кипърските гърци да се постигне компромис.

Според Чавушоглу основна причина за липсата на успех в преговорите е отказът на гръцката общност на острова да споделят властта с местните турци. Той счита, че за нов старт на преговорите двете общности трябва да определят общ подход и да потвърдят готовност за водене на равнопоставен диалог.

„Гръцката общност в Кипър се възползва от предимствата си на член на ЕС и се смята за единствен стопанин на острова. Кипърските гърци не само са против поделянето на властите на основата на принципа на политическото единство, но и не искат да се разделят природните богатства на острова“, пише турският дипломат. Според него с едностранните си проучвания в Източното Средиземноморие лидерите на гръцката общност игнорират законните права на кипърските турци и нарушават правата на Турция, произлизащи от международните закони, да провежда свои сондажи в собствената си част от континенталния шелф в района.

Президентът на Северно-Кипърската турска република Мустафа Акънджъ отправи предложение до лидера на гръцката част на острова Никос Анастасиадис за сформиране на съвместна комисия за разработването на енергийните ресурси. Офертата е предадена на гръцката страна чрез представителството на ООН в Кипър. В документа се предлага енергийните ресурси да се превърнат в зона за сътрудничество, а не на напрежение и противопоставяне. По този повод Анастасиадис свиква министерския съвет на съвещание, насрочено за 16 юли, съобщи Анадолската агенция.

Изненадваща новина публикува днес най-големият вестник в гръцки Кипър Phileleftheros, според който турският сондажен кораб „Фатих“ е открил находище на природен газ с резерв от 170 млрд. куб.метра. Все още обаче няма официално потвърждение за това от турските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови