Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Турция ще отговори на САЩ за 'скандалното' признаване на арменския геноцид

OFFNews 25 април 2021 в 21:42 5341 0

Снимка БТА

Отбелязване на 106-ата година от арменския геноцид и почит към жертвите в Ереван, Армения

Декларацията на американския президент Джо Байдън, че избиването на арменци в Османската империя представлява геноцид, е "просто скандално" и Турция ще отговори през следващите месеци, заяви в неделя говорител на турския президент.

В събота Байдън прекъсна десетилетията на внимателно подбираните коментари от Белия дом за убийствата на арменци през 1915 г. Това зарадва Армения и нейната диаспора, но допълнително обтегнали връзките между Вашингтон и Анкара.

"Ще има реакция в различни форми и видове, и степени през следващите дни и месеци," каза Ибрахим Калин, говорител и съветник на президента Тайип Ердоган в интервю за Ройтерс.

Калин не уточни дали сред възможните мерки е Анкара да ограничи достъпа на САЩ до авиобазата Инджирлик в южна Турция, която е използвана за подкрепа на международната коалиция, бореща се с Ислямска държава в Сирия и Ирак.

След като други турски служители бързо осъдиха изявлението на Байдън в събота и американският посланик беше привикан, Ердоган ще се заеме с въпроса след заседание на кабинета в понеделник, каза Калин.

"Във време и място, които считаме за подходящи, ще продължим да отговаряме на това много жалко, несправедливо изявление", каза той.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити при сблъсъци с османските сили в Първата световна война, но отрича убийствата да са били организирани систематично и да представляват геноцид.

Въпреки че изказването на Байдън няма административна стойност, в телефонен разговор между двамата в петък Ердоган е казал, че такова изказване ще бъде "колосална грешка".

Сложни отношения

Вашингтон наложи санкции на Турция заради закупуването на руска противовъздушна отбрана, докато Анкара се ядоса, че САЩ са въоръжили кюрдски бойци в Сирия и не са екстрадирали базирана в САЩ духовна група, обвинена в организирането на опит за преврат през 2016 г.

Решаването на тези спорове сега ще бъде още по-трудно. Калин съобщи, че отношенията със САЩ оттук нататък ще са под въздействието на това изказване.

Очаква се турският парламент да направи изявление тази седмица. Анализатори смятат, че депутатите могат да отвърнат риторично на Байдън, като класифицират отношението към индианците от европейските заселници като геноцид.

Освен да ограничи достъпа до Инджирлик, Турция може да намали военната координация със САЩ в Северна Сирия и Ирак или дипломатическите усилия в подкрепа на афганистанските мирни преговори, каза Озгур Унлухизарджикли, директор на изследователската група на Германския фонд Маршал в Анкара.

В действителност обаче възможностите на Ердоган са ограничени, тъй като Турция се бори с едни от най-многобройните случаи на заразени с COVID-19 в световен мащаб, а цената на лирата спадна до най-ниските нива спрямо долара виждани някога.

Анализаторът смята, че в този труден момент Турция не иска да започва битка с когото и да било, особено със САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews