Турция се закле да отмъсти

OFFNews 18 февруари 2016 в 08:15 9688 10

Турция се закле да отмъсти на извършителите на мощната експлозия в столицата Анкара, която отне живота на 28 души и рани 61.

Взривът стана вчера към 18:15 ч., когато избухна кола-бомба, според турски медии - Volkswagen.

"Турция няма да се поколебае да използва правото си на самозащита по всяко време, на всяко място или всеки повод", заяви президентът Реджеп Таип Ердоган.

Официалните власти съобщиха, че автомобилът, пълен с експлозиви, е бил взривен, когато край него са преминали военни автобуси. Те определиха експлозията като акт на тероризъм.

Никоя групировка не е поела отговорност за нападението.

САЩ осъдиха атентата. "Стоим заедно с Турция - съюзник в НАТО, силен партньор", каза говорител на Съвета за национална сигурност Нед Прайс.

Експлозията стана в район, който се намира близо до парламента и щаба на отбраната. Свидетели твърдят, че тя е била чута в целия град. След нея избухнаха пожари.

Някои от жертвите са цивилни.

След взрива на колата-бомба в Анкара стана още една експлозия, в сградата на турска културна асоциация в предградие на шведската столица Стокхолм. Няма ранени хора.

Няма яснота дали двата инцидента са свързани.

В изявление, направено часове след атентата в Анкара, президентът Ердоган казва:

"Нашето решение е да отговорим на тези нападения в Турция и чужбина, които се прицелват в нашето единство и бъдеще".

В Турция бяха извършени поредица от атентати през последните месеци. През януари най-малко 10 души загинаха, повечето от които бяха германски туристи, при самоубийствен атентат. Подозира се, че зад него стои Ислямска държава. През октомври 2015 г. повече от 100 души бяха убити в двоен самоубийствен бомбен атентат в Анкара. През юли 2015 г. в град Суруч, близо до границата със Сирия, повече от 30 души загинаха при самоубийствен атентат, за който отново се обвинява Ислямска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!