Турция отново скандализирана заради арменския геноцид

OFFNews 11 април 2019 в 18:24 3483 1

Мевлют Чавушоглу

Снимка АА

„Решението на френския президент Еманюел Макрон за обявяването на 24 април за ден в памет на жертвите на така наречения „арменски геноцид“ противоречи на решението на Европейския съд по правата на човека и на Конституционния съвет на Франция“, написа в Туитър външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Анкара категорично отказва да признае събитията от 1915 г. за геноцид над арменците и многократно осъжда декларациите на европейските страни по този повод, а проправителствените медии не пропускат да цитират позицията на властите. В три последователни туита днес на турски и на английски езици Чавушоглу подлага на остра критика както решението на Макрон, така и това на италианския парламент.

„Макрон отново се занимава с популизъм в опит да изпълни обещанията, дадени на арменците по време на предизборната кампания. Предлагам на Макрон да погледне към собствената си тъмна история. От времето на геноцида в Руанда минаха 25 години“, пише Чавушоглу. Той осъжда и решението на парламента в Италия от сряда, с което се признава арменският геноцид. „Както винаги се политизира историята, решението на италианския парламент е с нулева валидност. Недопустимо е това, че италианският парламент е инструмент в играта на ксенофобската партия Лига, с която търси гласове за Европейския парламент“, смята първият дипломат на Турция.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън също коментира решението на Рим в Туитър, като подчерта, че то игнорира историческите реалности и сее нови семена на раздора. „Решително осъждаме подобен подход, който игнорира призива на нашия президент за сформирането на съвместна комисия от историци и разпалва политически популизъм“, подчертава Калън. В сряда италианският парламент прие резолюция, която препоръчва на правителството събитията от 1915 г. в Османската империя да бъдат признати като геноцид над арменците. В подкрепа на документа гласуваха 382 депутати, а 43 се въздържаха.

Също в Туитър срещу Италия изригна и ръководителят на управлението по административните връзки на президента Фахреттин Алтун. „Категорично осъждаме опитите на парламента в Италия да изопачат и политизират нашата история. Тази позиция е контрапродуктивна, враждебна и угнетяваща. Вместо да си обменяме нападки, ние всички трябва да работим заедно, за да осигурим победата на правдата над измислиците“, пише дясната ръка на президента Ердоган.

В сайта на турското външно министерство е публикувана официалната позиция на ведомството. „Предложението на италианската Камара на представителите от 10 април 2019 г. е нов пример за използването на арменските версии като инструмент за вътрешни сметки с цел политически интереси. Силно осъждаме това. Не беше изненадващо, че то е подготвено от партията "Лига" с лидер Матео Салвини, а задачата е да се саботират отношенията между Турция и Италия“, се посочва в документа. Отбелязва се, че това е с цел Салвини да укрепи позицията си на изборите за Европейски парламент и това е „изненадващо и тъжно“.

„Фактът, че предполагаемите арменски твърдения постоянно се повдигат или преди изборите, или в контекста на анти-Турция, ясно разкрива, че те не са съвместими с политиката и историческите факти. Тези усилия не са от полза за никоя страна, но възпрепятстват добросъвестни инициативи в бъдеще“, се подчертава още в позицията на дипломатическото ведомство“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови