Quantcast

Турция обеща да модернизира армията на Македония

OFFNews Последна промяна на 03 април 2019 в 15:23 2001 0

Х.Акар, Р.Шекеринска

Снимка АА

Турският министър на отбраната Хулуси Акар обеща в Скопие, че страната му е готова да предостави всички видове подкрепа, в това число модернизация на македонската армия, предаде Анадолската агенция.

Днес той пристигна на официално посещение в Северна Македония, където се срещна с вицепремиерката и министър на отбраната Радмила Шекеринска. Акар бе посрещнат в Скопие с военни почести. Той обеща Анкара да окаже значителен принос в образователния сектор на страната-домакин, особено по отношение на подготовката й за влизане в НАТО и подчерта, че двустранното сътрудничество в Афганистан е от особена важност.

„Искам да подчертая мира в региона, мира на Балканите, те са от изключителна важност за Евроатлантическата интеграция на Северна Македония. Вярвам, че в това отношение македонската армия ще бъде много успешна“, посочи генерал Акар.

Той отбеляза, че Турция се бори сериозно с много терористични организации вътре в страната и в чужбина. „От едната страна е Ислямска държава, от другата – кюрдската ПКК и Отрядите за народна защита в Сирия, които са същите. Друга група е организацията на Фетхуллах Гюлен ФЕТÖ. Водим много тежка борба с всички тях. В Турция тази борба ще продължи до неутрализирането на последния терорист. Ние изключително уважаваме териториалната цялост на всички наши съседи, не сме хвърлили око на ничия земя“, заяви турският министър на отбраната.
Той посочи, че Анкара е наясно с присъствието на ФЕТО в Македония, за което имало много доклади на турските и македонските власти, както и значителни постижения в това отношение. Според него ще бъде от полза за двете държави да се отърват от терористичните проблеми с още по-конкретни стъпки в предстоящия период, другото означавало много сериозни щети за двустранните отношения. Акар посочи, че в близките дни ще има значителни резултати по отношение на все още присъстващите групи на ФЕТО в Македония.

Шекеринска каза, че двустранното сътрудничество в областта на отбраната продължава, военното споразумение за модернизирането на македонската армия е вече подписано и е влязло в сила на 5 февруари. Във военните академии в Турция са преминали през обучение над 1 200 македонски войници, каза тя и изрази благодарност към Анкара за подкрепата й при подписването на протокола за членството на страната в НАТО. През последните два месеца 9 от страните в НАТО одобриха протоколите, надяваме се, че скоро ще бъде одобрен и в турския парламент, посочи Радмила Шекеринска.