Турция иска незабавно отпадане на визите ѝ за ЕС или пуска мигрантите

ЕС дава 1 млрд евро на Турция за по-добър живот на бежанците

OFFNews 24 април 2016 в 09:44 12344 17

Снимка Xinhua/AFP Photo

ЕС ще похарчи 1 милиард евро до юли месец за проекти, свързани с подобряването на живота на сирийските мигранти в Турция, заяви зам.-комисарят от ЕС Франс Тимерманс, цитиран от световните агенции.

Той посети два лагера в южната ни съседка и заяви, че най-голямото предизвикателство е образоването на сирийците, като даде Турция за "най-добрия пример" за грижа към бежанците и никой няма право да ги критикува.

Междувременно Ангела Меркел и председателят на съвета на ЕС Доналд Туск също посетиха лагер с бежанци близо до турско-сирийската граница и обсъдиха с премиера Ахмед Давутоглу сделката за спиране притока от хора към Европа.

"Опитваме се да вместим нелегалната миграция в правна рамка", коментира Туск.

Според немския канцлер 370 000 сирийци трябва спешно да бъдат образовани, а всички деца в лагерите ще бъдат обучени с пари от съюза.

Тя също така подкрепи идеята на Анкара за създаване на "сигурна зона" в Сирия близо до границата с Турция, като добави, че Германия ще помогне за спирането на огъня, но без да каже конкретно как.

От своя страна, Давутоглу каза, че страната му е намалила мигрантския поток към Гърция от 6800 души на ден на 60. Той допълни, че в следващите 3 години страната му ще получи 6 милиарда евро, като първият транш от 187 милиона е направен още на 23 април.

Турция обаче заплаши, че няма да спази сделката си, ако визите за Европа за нейните граждани не отпаднат от първи юни тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

17

El Commandante

25.04 2016 в 08:51

"На това му се вика "ай сиктир"!"

Абсолютно вярно!
На Германия трябва да и се забрани със закон да има каквато и да била активна роля в политиката на Европа.
Доказани некадърници са в това отношение, на път сме да станем свидетели на трета европейска катастрофа причинена от Германия.
Нещо им е адски сбъркано на тея хора.

77927

16

El Commandante

25.04 2016 в 08:49

"Ако приемат идеята на Турция да прави зона за сигурност на територията на Сирия, това според ме ще бъде чисто престъпление."

Хубавото е че Меркел или пък Ердоган или пък който и да е друг нема думата кви зони ще има и кви не у Сирия.
Дъртата ЩАЗИ кукумявка може да реве колкото си иска по пресконференции, но в Сирия всички карти са при Путин, така че...

20699

15

Новак

25.04 2016 в 06:43

До 14 - само че вече провалите могат да станат и престъпления. Ако приемат идеята на Турция да прави зона за сигурност на територията на Сирия, това според ме ще бъде чисто престъпление. То по тази идея и нашия Тиквар се изказа неподготвен, но за него не е изненада да говори дивотии, а и нищо не зависи от него.
Тази зона ще си бъде чисто нахлуване и завземане на чужда територия от страна на Турция под погледа на ЕС. Със санкция на коя международна организация ще го направят? А ако утре Ердоган реши, че трябва да направи такава зона в Кърджали - тогава какво правим?
Тези дебелогъзи брюкселски бюрократи и политици ни тласкат към пропаст поради тяхната некадърност и некомпетентност.

12738

14

Mr Hivaga

25.04 2016 в 00:58

Незнам точно колко години минаха но имам чувството ,че всичко което прави Меркел в международен план е тотален провал.
САЩ - оказа се ,че американците са продали немското злато което им е дадено за съхранение и сега ще им отнеме 10 -15 години да върнат само половината! Това си е чиста кражба Меркел нищо. ЦРУ подслушваше най-нагло Меркел пак нищо. F.CK EU Меркел нищо! Арабски пролети и зими Меркел безропотно приема и плаща.
Русия - Путин си прибра каквото му трябваше от Украйна, Меркел нищо. Е безобидни санкции но под натиска на разни русофобски държави като Полша ,които още са във фаза борба с комунизма 25 години по-късно и реванш за 2-ра Световна.
Турция - Ердоган след като си въртя търговия съ ИДИЛ, избиване на цивилни, вкарване в затвора на всеки, който не му се кланя, за финал най-демонстративно отказва да си пази границите и пропусна емигрантски трафик към Европа от Афганиста, Египет, Ирак, Сирия, и къде ли не. Меркел нищо големи целувки и братска дружба

12094

13

дони

24.04 2016 в 23:29

Танте меркел е вече пътник, но ще завлече Европа на дъното. Също като нейните предци! И "кел файда" , че след 50 години някой нещастен германец като нея, ще се извинява за това, което е причинил на европейците! На това му се вика "ай сиктир"!

20699

12

Новак

24.04 2016 в 20:01

Е и ако това мине и от 01.06 няма визи за турците сериозно трябва да се замислим - къде сбъркахме? По-безмозъчно и най-вече безгръбначно управление едва ли някой си е представял и в най-кошмарните сънища.

12884

9

Nimart

24.04 2016 в 15:08

Искам гол мъж! Веднага!