Турция е обсъдила ситуацията в Газа с Египет и Йордания

Утре Анкара ще разговаря и с държавния секретар на САЩ

OFFNews 05 ноември 2023 в 17:19 1102 2

Турция е обсъдила ситуацията в Газа с Египет и Йордания

Снимка BTA/AP

Външният министър на Турция Хакан Фидан

Външният министър на Турция Хакан Фидан е обсъдил ситуацията в Газа с колегите си от Египет и Йордания в отделни телефонни разговори днес, съобщи турски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс. По думите му външните министри са обсъждали необходимостта от спешно прекратяване на огъня в Газа.

Фидан обмени мнения с йорданския и египетския си колега относно възможни действия за "спирането на атаките, насочени срещу цивилното население в Газа" и спешното прекратяване на огъня. Фидан е обсъдил и усилията за гарантиране на безпрепятственото и непрекъснато предоставяне на хуманитарна помощ за Газа с египетския външен министър Самех Шукри, допълва източникът.

Утре външният министър на Турция ще се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Анкара, за да обсъдят ситуацията в Ивицата Газа, предаде БТА, цитирайки Анадолската агенция.

Посещението на Блинкен в Турция идва веднага след срещата му с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала при втората обиколка на държавния секретар на САЩ в Близкия изток, след като на 7 октомври бойци на Хамас извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Турция остро критикува Израел и многократно е обвинявала еврейската страна в нападения срещу цивилни, извършване на военни престъпления и нарушаване на международното право. Израел твърди, че обстрелва Хамас, а не цивилните граждани, но ислямистката групировка използва жителите на анклава като жив щит.

Вчера президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е готова да стане гарант за уреждането на кризата в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

2

динозавър

15.11 2023 в 22:37

Турция да стане гарант за мирно разрешаване на кюрдския проблем.

3251

1

динозавър

15.11 2023 в 22:33

Да обсъди с тях тежката ситуация на кюрдското население, избивано десетки години от Ердо. От предшествениците му също.
 
X

Да помогнем на украинските деца!