Турция арестува попзвездата Гюлшен, казала на концерт, че училищата за имами водят до извращения

OFFNews 25 август 2022 в 19:16 5412 3

Популярната в Турция поп изпълнителка Гюлшен е арестувана за насаждане на омраза.

Снимка Реформ Хабер

Популярната в Турция поп изпълнителка Гюлшен е арестувана за насаждане на омраза.

Известната поп изпълнителка Гюлшен бе задържана днес в рамките на разследване, предприето срещу нея за "подбуждане на народа към омраза и враждебност" заради нейно изказване за възпитаниците на ислямските религиозни средни училища, съобщи БТА.

Главната прокуратура на Истанбул започна разследването късно вчера, след като в социалните мрежи бе разпространен видеозапис от концерт на изпълнителката.

Гюлшен бе задържана, след като даде показания пред прокурора в съда в Истанбул, информира бианет.

Разследването се води от Истанбулската републиканска прокуратура на основание, че с репликите си по време на концерт певицата е нарушила член 216 от Турския наказателен кодекс. Сайтът Ен сон хабер поясни, че с репликите си на концерта през април Гюлшен намекнала, че обучението в училища от типа "имам хатип" води до "извращения".

До разследването се стигна, след като певицата стана мишена на проправителствените медии и социалните мрежи заради изказванията си, посочва бианет.

След като видеото започна да се разпространява в социалните мрежи, бяха публикувани хиляди туитове с хаштагове "Гюлшен да бъде арестувана" (#GulsenTutuklansin) и "Знай си мястото, Гюлшен" (#HaddiniBilGulsen).

Певицата отдавна предизвиква гнева на консервативните среди заради сценичните си костюми и подкрепата си за правата на ЛГБТИ+ общността.

Правителствени представители и директорът на Дирекцията по вероизповеданията (Диянет) Али Ербаш също критикуваха Гюлшен заради нейните забележки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4778

3

137

25.08 2022 в 21:51

Исринскистожер на демокрацията, чквн на НАТО. Нужно ли е да слагам /sarc, за пациентите с тендовагинит ака личната електронна армия на оффнюз платена с грантове от козяк и техни нпо-та?

3767

1

Име на профила

25.08 2022 в 19:43

Ето още една свободна демокрация..
 
X

Подкастът на OFFNews