Турското разузнаване МИТ арестува главатаря на ИДИЛ Абу Зейд

OFFNews 10 септември 2022 в 11:54 3322 2

Башар Хаттаб Газал ал-Сумайдан признал, че е министър на образованието и правосъдието в Ислямска държава.

Снимка АА

Башар Хаттаб Газал ал-Сумайдан признал, че е министър на образованието и правосъдието в Ислямска държава.

Турското разузнаване МИТ съвместно с Главното управление на полицията, полицейската част в Истанбул е провело операция, в хода на която е бил арестуван на територията на Турция един от главатарите на Ислямска държава (ИДИЛ) Башар Хаттаб Газал ал-Сумайдан, известен с прозвището си Абу Зейд. Това съобщи пред журналисти след края на балканската си обиколка президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

По думите на турския президент Абу Зейд е един от най-важните ръководители на Ислямска държава след ликвидирането на Абубакр ал-Багдани и Абдуллах Кардаш. По време на разпитите терористът е признал, че оглавява т. н. министерство на образованието и правосъдието в правителството на ИДИЛ.

„Дълго време се установяваха връзките на този терорист в Сирия и Истанбул и беше получена информация за намерението му да напусне Турция.“ – разказа Ердоган. Абу Зейд е бил с фалшиви документи за самоличност. След разпит от служители на МИТ и полицията ал-Сумайдан е бил предаден на съдебните власти.

Задържаният Башар Хаттаб Газал ал-Сумайдан фигурира като ръководител на терористична организация в 30-ия пореден доклад на Съвета за сигурност на ООН, публикуван на 11 юли т. г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

2

Constanza

10.09 2022 в 14:03

Ами защо да не е министър и на образованието, и на правосъдието. При тях ни едното, ни другото.

-240

1

редовно четящ

10.09 2022 в 12:09

Приятелите на жужето оредяха.