Турското правителство сложи ръка и върху информационната агенция "Джихан"

OFFNews 08 март 2016 в 16:25 3125 4

След като пое контрола над най-големия опозиционен вестник „Заман“, турското проавителство сложи ръка и върху информационната агенция на медийната компания - „Джихан“.

Медийната компания "Заман" включва още англоезичния вестник "Today’s Zaman", списание "Aksiyon" и "Zaman Kitap". 

По искане на прокуратурата в Истанбул властите назначиха преди дни временна управа на вестника.

Опозиционният всекидневник е свързван с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара в опит да дестабилизира турското правителство.

Стотици протестиращи се събраха пред редакцията на вестника и опитаха да попречат на полицията да влезе в сградата, но бяха отблъснати със сълзотворен газ и водно оръдие.

През последните дни турската държава закри частните телевизионни канали "Каналтюрк" и "Бугюн ТВ", вестниците "Бугюн" и "Милет", както и радиостанцията "Каналтюрк", като за официална причина за закриването им бяха посочени ниски финансови резултати.

Закриването на медиите и поемането на контрола над опозиционния вестник „Заман“ беше посрещнато с критики от страна на ЕС, Съвета на Европа и САЩ, както и редица правозащитни организации.

В същото време главният редактор на "Заман Алмания" Сюлейман Баг обяви пред "Ройтерс", че най-високотиржаният турски вестник ще продължи да излиза като опозиционен всекидневник, но в Германия. "Заман Алмания" сега има близо 15 хиляди абонати в Германия, където живеят три милиона граждани от турски произход.

"Защо "Заман" става неудобен – ами като публикуваш новина, че този дворец с решение на съда е незаконен, ти ставаш неудобен, докато в проправителствените медии това се спестява", заяви пред БНР главният редактор на "Заман-България" Мехмед Юмер по повод публикуваната информация за двореца на Ердоган.

Това е публичен юмрук срещу свободата на словото в Турция, коментира Юмер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews