Турските власти осуетили нов атентат срещу семейството на Ердоган

OFFNews 15 март 2018 в 12:23 3812 1

Турските власти са осуетили покушение срещу семейството на президента Реджеп Тайип Ердоган, готвено от терористична групировка, свързана с Кюрдска работническа партия (ПКК), пише турският в. "Сабах".

За планираната терористична атака се e разбрало след разкриването на клетка на Ястребите за свобода на Кюрдисан (ТАК), групировка, считана за подизпълнител на ПКК. Разследването установило, че организацията планирала покушение срещу синовете на Ердоган - Бурак Ердоган и Билял Ердоган, както и срещу зетьовете на турския президент - Селчук Байрактар и Берат Албайрак, който е министър на енергетика. Заместник-директорът на медийната компания "Туркуваз" Серхат Албайрак също е била мишена на терористичната групировка.

Вестник "Сабах" припомня още, че същата група е отговорна за двете самоубийствени бомбени нападения край стадион Водафон Арена в Истанбул през декември 2016 г., при които загинаха 46 души.

За организатор на тогавашните терористични атентата е считан Зозан Кутум, ръковорна фигура в групировката ТАК. Именно у него са били открити кодирани планове за покушение срещу семейството на Ердоган. 

Разбитата терористична клетка е заподозряна и за други смъртоносни нападения в миналото. Тя се е състояла от 52-ма души, като 47 от тях вече са задържани. В домовете на заподозряните са били намерени оръжия, експлозиви и други материали, предназначени за направата на взривни устройства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови