Турските емигранти от Европа започнали да се връщат в родината си

Николаос Цитиридис 04 май 2013 в 12:19 2772 3

Около 100 000 турски емигранти са се завърнали в родината си от 2006г. насам
A German and two Turkish flags are tightened between houses in Berlin, Germany, Tuesday, June 24, 2008. Germany will meet Turkey in the semi-final of the Euro 2008 soccer championships on Wednesday, June 25, 2008. (AP Photo/Franka Bruns)

Близо 100 000 турци са се върнали обратно в родината си в периода 2009-2011 г., сочи статистика, цитирана от турското електронно издание "World bulletin".

Миграцията на турски граждани към Европа е започнало през 60-те години на миналия век, но сега тенденцията се е обърнала.

"Броят на тези, които са се върнали в Турция, е по-голям от тези, които са емигрирали в Германия", казва турският вицепремиер Бекир Боздаг. Той добави, че същата ситуация се наблюдава и в други европейски страни и отбеляза, че икономическата криза в Европа е фактор, на който се дължи тази тенденция.

Боздаг казва още, че политическата, икономическата и административна стабилност, както и голямата промяна през, която е преминала Турция е окуражаващ фактор за емигрантите.

Вицепремиерът отбелязва още, че турци, които са получили квалификация в престижни европейски университети, са по-склонни да се върнат у дома.

Според проучвания проведени в Турция и Германия до 2006 г. броят на турските емигранти в Германия е бил по-голям от тези, които се връщат. След 2006 г. обаче ситуацията е започнала да се променя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!