Турският премиер се извини на арменцитe

OFFNews 23 април 2014 в 15:15 3461 3

За първи път в историята на Турция политически лидер се извини официално на арменския народ заради масовите убийства, извършени в Османската империя по време на Първата световна война, предадоха AFP и турски медии.

Премиерът на Турция, която официално не признава арменския геноцид, Реджеп Тайип Ердоган поднесе съболезнованията си на наследниците на жертвите на масовите убийства на арменци, смятани за първия геноцид на XX век.

Извинението дойде в навечерието на 99-ата годишнина от началото на масовото депортиране и убийства на арменци през 1915 година. Паметта на избитите арменци от младотурските власти - между 1 и 1.5 млн. души - се почита на 24 април всяка година. На тази дата през 1915 година са арестувани 250 арменски интелектуалци и лидери на общността в Константинопол (дн. Истанбул).

През 2004 г. Канада първа прилага закон, според който отричането на арменския геноцид е наказуемо. На 12 октомври 2006 г. френският парламент приема Закон за криминализиране отричането на арменския геноцид.

В Турция обче Нобеловият лауреат за литература Орхан Памук бе подложен на съдебно преследване заради думите си: „Никой не смее да го каже, но аз го казвам - турците са избили 1 000 000 арменци и 30 000 кюрди“.

В България общинските съвети на Бяла Слатина, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Карлово, Лясковец, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен и Ямбол официално са признали геноцида.

Всяка година арменците по света и в Армения отбелязват с факелни шествия и манифестации деня на геноцида и призовават Турция да го признае.

През 1965 г. по случай 50-та годишнина от геноцида, е построен паметник по проект на архитектите Калашян и Мъгърдичян на хълма „Цицернакаберд“ над река Храздан. Обелискът е висок 44 метра и символизира прераждането на арменците, а 12-те блока, поставени в кръг, представляват 12 обезлюдени арменски области в днешна Източна Турция. В кръга гори вечен огън. От паметника започва парк със стена дълга 100 метра, на която са написани имената на областите, за които се знае, че са извършвани кланета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!