Турският КС блокира сметките на прокюрдската партия

OFFNews 05 януари 2023 в 17:20 841 0

съд

Снимка туитър

Турският конституционен съд.

Турският конституционен съд блокира банковите сметки на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), по които формацията получава помощ от бюджета, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдът продължава изслушванията по дело за закриване на ДПН заради предполагаеми връзки с въоръжени групировки, посочи Анадолската агенция.

Ходът срещу Демократичната партия на народите, която е третата по големина партия в парламента, се предприема преди парламентарните и президентските избори в Турция. Те трябва да се произведат до юни и се очаква да представляват голямо предизвикателство за президента Реджеп Тайип Ердоган.

Държавната Анадолска агенция съобщи, че Конституционният съд е взел решението с мнозинство от осем срещу седем гласа.

Прокурор заведе дело срещу ДПН през март 2021 г., настоявайки да ѝ бъде наложена забрана заради предполагаеми връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз. ДПН отрича такива връзки.

Бекир Шахин, висш прокурор в Касационния съд, поиска миналия месец блокиране на сметките на партията, по които тя получава средства от държавната хазна, докато делото е в ход.

Конституционният съд прие обвинителния акт срещу ДПН през юни 2021 г. след продължила с години кампания срещу партията при управлението на Ердоган, в която хиляди членове на ДПН бяха съдени, най-вече за отнасящи се до тероризъм престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!