Турски закон ще принуди жените да се омъжват за своите изнасилвачи (видео)

Ваня Милева 24 януари 2020 в 18:15 31627 2

Парламентът в Турция ще разгледа законопроект, който ще позволи на мъжете, обвинени в секс с момичета под 18 години, да избегнат наказание, ако се оженят за жертвите си, съобщава The Independent.

Този скандален закон, наречен „ожени се за твоя изнасилвач“, който законодателите планират да внесат в турския парламент в края на януари, предизвика възмущението на защитниците на правата на човека в страната.

Критиците му твърдят, че подобен закон не само легитимира браковете с деца и законното изнасилване, но също така проправя пътя на педофилията и сексуалната експлоатация.

Опозиционната Народно-демократическа партия призовава правителството да наложи вето на законопроекта.

През 2016 г. в Турция бе оттеглен аналогичен проект след протести, обхванали цялата страна. Този закон предвиждаше освобождаването на мъжете от отговорност, ако сексът е „без принуда и заплаха“.

Подобни закони се приемат в различни страни по света - главно в Близкия Изток и Северна Африка, под предтекст да се защити „честта“ на семейството.

През последните години, благодарение на усилията на защитниците на правата на човека, активистите и законодателите, подобни разпоредби са отменени в Египет, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Палестина.

Турция обаче изглежда се движи в обратна посока.

Въпреки че в Турция официално минималната възраст за всъпване в брак е 18 години, според доклада на правителството за 2018 г. през последните 10 години са омъжени 482 908 непълнолетни момичета. Според ООН 38% от турските жени са преживели физическо и сексуално насилие поне веднъж.

През 2014 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган ясно изрази отношението си към правата на жените. Изказвайки се на срещата на върха в Истанбул, президентът заяви:

„Не може да се поставят жените и мъжете на едно и също ниво. Това е против природата".

А през 2016 г. Ердоган призова всяка жена да роди поне три деца, напомняйки, че това е неин „дълг“:

„Жена, която казва: „Няма да стана майка, защото работя“, отрича собствената си женственост. "Жена, която се отказва от майчинството, която не си стои вкъщи, колкото и да е успешна в работата си, все пак е по-непълноценна."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12509

2

traktorist

25.01 2020 в 16:48

В България брак между непълнолетни се сключва след решение на съда.Не след разбиране между родителите или съгласие на децата.Съдът изслушва всички и преценява.Няма нищо общо с това което искат да приемат в Турция.

12221

1

bls

24.01 2020 в 20:03

Тъпунгери, че нали и ние до 2019-та го имахме тоя текст в закона - чл. 191, ал. 4 вр. ал. 1 - Ал. 1 казва - Пълнолетно лице, което без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание. - нали се сещате да заживееш съпружески с лице от женски пол означава да правиш секс. И какво казваше ал. 4 която ПОВТАРЯМ е в сила от 1991 до 2019 - В случаите по ал. 1 деецът не се наказва, а наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.
Айде малко се ограмотете преди да пишете за изнасилвания и скандални текстове. И в момента секс с момиче под 18 г. не всякога е изнасилване - по-конкретно секс с момиче над 14 г. и което разбира разбира свойството или значението на извършеното не е изнасилване ако не е чрез принуда и тн.