Турски сили навлизат в Сирия

offnews 08 октомври 2017 в 18:15 4430 0

Подкрепяни от Турция бунтовници са навлезли в граничната северозападна сирийска провинция Идлиб, обяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от Би Би Си.

Това става ден, след като Анкара обяви, че предстои операция. Провинцията е контролирана от джихадистки групировки, а Ердоган заяви, че няма да допусне "терористичен коридор" на турската граница.

Операцията е водена от подкрепяните от Турция бунтовници на Свободната сирийска армия. Акцията е съгласувана с Русия и Иран, подчерта Ердоган. Русия осигурява и въздушната подкрепа за операцията.

Турция, Русия и Иран се споразумяха по-рано тази година са създадат серия от зони за "деескалация" в Сирия, включително Идлиб, като част от действията към прекратяване на гражданската война в Сирия.

Няколко часа след началото на операцията дойде и съобщението за 11 убити, включително 2 деца при въздушен удар в Идлиб. Близо 20 души са ранени.

"Военни самолети са взели на прицел пазар в Маарет ан Нуман в провинция Идлиб", каза директорът на Сирийския център за наблюдение на правата човека Рами Абдел Рахман, цитиран от Франс прес. Според него ударите са дело на сирийския режим.

При въздушни удари срещу селището Хан Шейхун в южната част на Идлиб в петък и събота са били убити най-малко 13 цивилни, съобщи още центърът за наблюдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови