Турски медии: Църквата 'Св. София' ще действа като джамия от 15 юли

OFFNews 18 юни 2020 в 19:27 10489 0

Истанбулската църква-музей „Св. София“ може да бъде отворена за молитви като джамия на 15 юли, съобщават турски медии и онлайн форуми след заседанието на централното ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието в понеделник, на което въпросът е бил дискутиран. 

Въпросът за „Св. София“ е суверенно решение на Турция, посочи в интервю на 15 юни пред държавната Анадолска агенция правосъдният министър Абдулхамит Гюл. По думите му желание на всички е веригите да бъдат строшени и музеят да бъде отворен за ислямски молитви, съобщава БНР.

„Св. София“ е единствената джамия, в която се влиза с входна такса. Смятам, че отменянето на този срам е юридическа необходимост. „Св. София“ е мечта за всички нас. Да бъде изпълнена волята на султан Мехмед Втори Завоевателя е много вълнуващо за нас. Наше общо желание е превръщането в джамия“, каза още Абдулхамит Гюл.

Информацията, че върховната административна инстанция в Турция ще обяви решението си за статута на „Св. София“ през юли, даде импулс на политическите реакции по темата.

Лидерът на Партията на националистическото действие и неофициален партньор в Меджлиса на президента Ердоган Девлет Бахчели заяви пълна подкрепа за такава стъпка. На 8 юни той коментира: „По Божията воля, от „Св. София“ ще се носи не звук на камбана, а езанът (ислямски призив за молитва)“.

Изцяло зад идеята застава и малката религиозно-националистическа Партия на великото единство, която е коалиционен партньор на управляващата Партия на справедливостта и развитието. По думите на председателя на формацията Мустафа Дестиджи „Св. София е символ на завоюването (на Истанбул)“ и отварянето ѝ като джамия е необходимо „както като символ на завоюването и право, спечелено с меч, така и въпрос на национален суверенитет“.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу изтъкна по време на видеоконференция заедно с кмета на Атина, че не смята, че е необходимо отварянето на „Св. София“ за молитви. По думите му в света и в Турция има други по-важни проблеми и не трябва темата да се използва във вътрешната политика.

Бившият вицепремиер и лидер на партия „ДЕВА“ Али Бабаджан смята, че това е опит да се прикрият вътрешни проблеми в страната, включително икономиката. „Когато управляващите са притиснати в ъгъла, в дневния ред се появява въпроса за „Св. София“, посочи той.

Църквата „Св. София“ е построена между 532-537 г. по заповед на византийския император Юстиниан. В продължение на 600 години (до 1311 г.) това е била най-високото здание в света.

„Св. София“ е седалище на Вселенския патриарх и християнски храм в продължение на 900 години, а след превземането на Константинопол през 1453 г. е превърната в джамия и функционира като такава до 1931 г. През 1934 г. е обявена за музей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови