Турски дипломат застрелян в ресторант в Иракски Кюрдистан

OFFNews 17 юли 2019 в 16:14 3690 0

Турски дипломат е бил застрелян в ресторант в столицата на Иракски Кюрдистан Ербил, съобщи Би Би Си, като се позова на свои източници от силите за сигурността.

Убит е турският заместник консул, който вечерял с още двама души.

Източниците твърдят, че двама стрелци избягали от местопрестъплението и че кюрдските сили за сигурност са отцепили района.

Никой не е поел отговорност за нападението. В региона обаче е известно да действат кюрдски милиции, дошли от Турция.

Първоначално бе съобщено, че трима служители от турското консулство са убити. Засега тази информация не намира потвърждение.

Турция редовно извършва нападения срещу кюрдски бойци, действащи от Ирак. Сега тя се закани да отвърне на удара "подобаващо".


Мястото, където е станала стрелбата - ресторант "HuQQabaz" в богатия квартал "Емпайър сити". Снимка: Reuters.

Освен турския дипломат, е убит и иракски гражданин, местен жител е ранен, съобщи в писмено изявление дирекцията по сигурността в Ербил, цитирано от Анадолската агенция. Пред местни медии собственикът на ресторанта е казал, че мъж в цивилни дрехи и с две оръжия открил огън директно по консулските служители.

Тялото на загиналия турски дипломат е транспортирано с линейка до болница за аутопсия. Целият град е блокиран, спряно е движението на автомобили по пътищата, водещи към други населени места.

Турският президент Реджеп Ердоган реагира в Туитър, като написа, че осъжда бруталното нападение върху консулските служители и че за незабавното залавяне на извършителите Анкара е в непрекъснати контакти с властите в Ирак и в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан. Той бе последван от вицето си Фуат Октай, както и от говорителя на президенството Ибрахим Калън, които написаха същото и подчертаха, че се прави всичко възможно за откриването на нападателите.

Говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик посочи също в Туитър, че дипломатите „работят за един мирен свят и се жертват, за да отнесат посланието на страната към човечеството, стремят се да защитават интересите й“.

„Турция контактува активно с Багдад и Ербил заради нападението над служителите в турската дипломатическа мисия. Продължаваме нашите контакти, за да постигнем задържането на нападателите и за изясняването на всички детайли от инцидента“, посочи турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той е разговарял по телефона с лидера на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани и с министъра на външните работи на Ирак Мохамед ал-Хаким.

Чавушоглу казва пред Анадолската агенция, че консулът е загинал при въоръжено нападение от трима души в ресторанта, където се хранел. Според неговите данни, нападателите са атакували и двама души, седящи на съседната маса, един от тях е тежко ранен, а другият е загинал. Запитан дали смята, че кюрдската ПКК или друга терористична организация имат пръст в атаката, той посочи, че само след изясняването на всички детайли от инцидента може да се правят окончателни изводи.

Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу бе посрещнат от журналисти на летището в Анкара, където подчерта, че „всяко нападение над турски дипломат е атака срещу републиката“. „Всички наши съседи, всички държави трябва да са наясно, че нашите дипломати и работещите извън Турция хора представляват Република Турция“, подчерта той и настоя за по-бързото изясняване на подробностите по фаталния инцидент.

„Този брутален акт няма да навреди на силата на историческите и стратегическите взаимоотношения между Багдад и Анкара, нито ще отслаби усилията на двете приятелски страни за постигането на общите интереси“, посочи в писмено изявление външното министерство в Ирак.

Съболезнования за гибелта на турския дипломат изразиха в социалните мрежи председателят на делегацията на Турция в ЕС Кристиан Бергер и посолството на САЩ в Анкара. „Ние сме солидарни за опазването на чуждестранните дипломати и мисиите в Ирак, осъждаме остро бруталното нападение и изразяваме съболезнования към турската дипломатическа общност“, посочи в изявление посолството на САЩ в Багдад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови