Турската полиция залови третата по големина пратка кокаин в историята на страната

Еля Изетова 11 април 2024 в 17:20 3425 0

Полиция

Снимка Getty Images

Задържани са 13 души, замесени в трафика

Турската полиция е заловила третата по големина пратка кокаин в историята на страната, съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая. Задържани са 13 души, замесени в трафика.

Конфискувани са близо 608 килограма кокаин в течна форма и 827 килограма прекусори в 3 големи окръга на страната, написа Али Йерликая в платформата Х.

Той уточни, че полицейската операция е била насочена срещу международна наркобанда, за която се твърди, че е ръководена от ливанско-венецуелски гражданин, който е сред четиримата чуждестранни членове на организираната престъпна група, задържани заедно с девет турци.

"Количеството кокаин, конфискувано при операцията NARKOÇELİK-11, е третото по големина количество кокаин, заловено наведнъж в Турция. Няма да толерираме търговци на отрова, организирани престъпни организации и банди, независимо дали са национални или международни. Операциите ни срещу организациите на организираната престъпност ще продължат с решителност и денем, и нощем", добави турският вътрешен министър.

Откакто заема поста на министър на вътрешните работи от юни 2023 г., Али Йерликая често провежда акции против организираната престъпност в страната. Целта му е да опровергае твърденията, че Турция е станала убежище за чуждестранни наркотрафиканти. Често публикува и информация в социалните мрежи за проведените полицейски акции.

До този момент организации за наблюдение на организираната престъпност предупреждаваха, че страната се превръща във входна точка за наркотици към Европа.

В доклада „Глобалната инициатива за борба с транснационалната организирана престъпност", публикуван през октомври миналата година, се посочва, че 44-процентното увеличение на количеството кокаин, конфискувано в Турция в периода между 2021 и 2022 г., не е отразено в данните за вътрешното потребление - това "предполага, че страната се превърнала в транзитна държава в трафика на наркотици".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки