Туристи, вървете си! Амстердам забрани акостирането на круизни кораби в центъра

OFFNews 21 юли 2023 в 12:50 2038 0

Ето това предпочитат да виждат жителите на Амстердам, а не тълпи от туристи, които се изсипват от круизните кораби.

Снимка pexels.com

Ето това предпочитат да виждат жителите на Амстердам, а не тълпи от туристи, които се изсипват от круизните кораби.

Амстердам забрани забрани достъпа на круизни кораби до центъра на града. Така столицата на Нидерландия планира да ограничи броя на посетителите и да намали замърсяването, съобщава Би Би Си.

Политици, коментират, че допускането на плавателните съдове не е в съответствие с намеренията за устойчиво управление на града.

Решението означава затваряне на централния круизен терминал близо до жп гарата в Амстердам.

Мярката е поредната с цел ограничаване на масовия туризъм в града.

Круизните кораби се превърнаха в символ на проблема. Повече от 100 акостират в столицата всяка година. В същото време градският съвет се опитва да изчисти града, например като забрани пушенето на канабис по улиците на квартала на червените фенери. През март пък управата му започна онлайн кампания, в която призовава младите британци, които обмислят да организират ергенските си партита в Амстердам, да не го правят.

Амстердам стана жертва на собствената си популярност, привличайки 20 милиона туристи годишно, част от които са привличани от репутацията на града като град на партитата.

Явно круизните кораби дотолкова "бодат в очите" на градските управници, че Ирана Рудеркек от либералната партия партия D66, която управлява града заедно с лейбъристите и природозащитниците, наскоро ги сравни с вид "чума от скакалци", които нахлува в града.

Миналата година кметът Фемке Халсема се оплака, че туристите от круизните кораби се изсипват за два часа в Амстердам, просто ядат в заведенията на международните хранителни вериги там, не стъпват в музеи и просто "поглъщат" града, без да правят почти нищо за него.

Другата основна причина за забраната за круизните кораби е желанието за намаляване на нивата на замърсяване на въздуха в Амстердам. Проучване от 2021 г. на един голям круизен кораб установи, че за един ден той е произвел същото количество азотни оксиди като 30 000 камиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика