Трупове на убити цивилни със следи от изтезания откриха в освободено украинско село

OFFNews 12 септември 2022 в 20:07 11173 1

трупове

Снимка Харковска областна прокуратура

Трупове на цивилни бяха открити в освободено украинско село.

Четири тела на убити цивилни са открити със "следи от изтезания" в село Зализничное, в Харковска област, наскоро отвоювано от Киев, съобщи украинската прокуратура, цитирана от Франс прес и БТА.

Според обвинението четирите трупа са открити вчера. Три от тях са заровени на територията на семейни имоти, четвърти е заровен на територията на асфалтовия завод пред жп гарата.

"Според предварителната версия на следствието жертвите са били убити от руските военни по време на окупацията на селото", допълва украинската прокуратура.

Местни жителите са тези, които са "се свързали с полицията и са съобщили, че руски войници са убили техни съграждани" след преминаването на това село под украински контрол миналата седмица.

Украйна обяви през последните дни значителни териториални придобивки в граничещата с Русия североизточна Харковска област, която беше частично под руска окупация от началото на войната.

В друго село в областта - Граковое, където журналисти на АФП наблюдаваха разрушения, свидетелстващи за ожесточените боеве, прокуратурата също посочи, че е открила телата на двама цивилни със следи от изтезания и огнестрелни рани в тила.

Руските сили бяха обвинени в множество престъпления по време на окупацията им на покрайнините на Киев, по-специално на Буча, откъдето се изтеглиха в края на март.

Москва отрече руските сила да са извършавали престъпления и увери, че става дума за фалшификации. Ръководителят на назначената от Москва военно-гражданска администрация на Харковска област Виталий Ганчев заяви в ефира на телевизия "Росия 24", че наемници разстрелват местни жители и заснемат това с камера, за да бъдат обвинени после руските военни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови