Тропическа буря погуби 34 души в Мадагаскар и трима в Мозамбик (снимки)

OFFNews 25 януари 2022 в 15:15 1395 0

Снимка Getty Images

Жертви на тропическия циклон се отправят към спортна зала в Антананариво за подслон.

Тропическата буря "Ана" отне живота на най-малко 34 души в Мадагаскар и трима души в Мозамбик, а в Малави е прекъснала електрозахранването, предаде Франс Прес.

Образувалата се над източния бряг на най-големия африкански остров Мадагаскар буря, донесе проливни дъждове, които предизвикаха наводнения и кални свлачища в столицата Антананариво.

Последният доклад на мадагаскарската агенция за управление на бедствията показва, че от миналата седмица насам са загинали 34 души, а близо 65 000 са останали без подслон.

Няколко ниско разположени квартала на Антананариво остават в състояние на повишена готовност и през нощта е започнала спешна евакуация.

"В момента сме в процес на евакуация на хората от наводнените райони", заяви директорът на спасителното звено в агенцията за управление на бедствията Джон Разафимандимби.

По данни на Националния институт за управление на риска от бедствия досега са засегнати над 3 800 души, а през нощта са разрушени клиника и 16 училищни класни стаи.

ООН прогнозира, че бурята ще причини големи наводнения, ще доведе до изселването на хора и ще повреди инфраструктурата, като се очаква, че до 500 000 души могат да бъдат засегнати в провинциите Нампула, Замбезия и Софала в Мозамбик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови