Трите украински пристанища за износ на зърно възобновиха работата си

OFFNews 27 юли 2022 в 16:52 2502 2

Зърно от Украйна

Снимка БТА / АР

Украинските фермери очакват зърнените коридори да заработят и да опразнят силозите за новата реколта.

Трите украински пристанища, определени за износ на зърно, "подновиха работа", при все че са необходими повече усилия, за да се гарантира сигурността на превозите, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес. 

"В рамките на подписаното споразумение за деблокиране на украинските пристанища с цел износ на зърно е подновена работата на пристанищата в Одеса, Черноморск и Южни", информира украинският флот в Телеграм.

"Влизането и излизането на кораби от морските пристанища ще става чрез образуване на конвой, който ще придружава челния кораб. Предварително обаче хидрографите ще извършват трудната работа" за определяне на сигурни маршрути, се казва в съобщението.

В понеделник украинското правителство изрази очаквания тази седмица да бъдат подновени доставките за износ на украинско зърно, ключови за световната продоволствена сигурност в контекста на скока в цените на храните след руското нашествие от 24 февруари.

С посредничеството на Турция и под егидата на ООН Киев и Москва договориха деблокиране на близо 25 милиона тона зърно, задържано в украинските пристанища. Украински представители обаче предупредиха неведнъж, че нямат доверие на Москва, що се отнася до сигурността на конвоите. Кремъл пък увери, че не вижда пречки износът да бъде възобновен.

Едно от препятствията са морските мини, поставени от украинските сили с оглед евентуален опит за десант от страна на Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови