Quantcast

Трибуналът на ООН задължава Русия да върне моряците на Украйна

OFFNews Последна промяна на 25 май 2019 в 15:16 2146 0

Керченски пролив, инцидент

Снимка Интерфакс

Русия трябва да върне на Украйна арестуваните 24 моряци, задържани при инцидента в Керченския пролив, и трите военни кораба. Това е решението на Международния трибунал на ООН по морското право, съобщава Интерфакс.

Трибуналът препоръчва на Москва и Киев да се въздържат от стъпки, които биха обострили спора за този инцидент. Двете страни трябва да предоставят на съда своите доклади за събитията в пролива до 25 юни. Решението по това дело е огласено в Хамбург, руска делегация не присъства на заседанието, казва пред агенцията представителят на пресслужбата на съда Бенджамин Бениршке. Председателят на трибунала Пак Чжин Хен отбелязва, че отсъствието на едната страна по спора не е пречка решението да бъде произнесено, предава „Европейская правда“.

На 25 ноември м.г. граничното управление на Федералната служба за сигурност на Русия задържа три кораба на военно-морските сили на Украйна в района на Керченския пролив – катерите „Бердянск“ и „Никопол“, и буксирния „Яна Капу“, които пресекли руската граница, не отреагирали на предупрежденията да спрат и започнали опасни маневри. В Москва определиха като провокация действията на украинската страна. Последва образуване на наказателно дело за нарушаване на държавната граница, а 24-имата моряци на борда на трите кораба бяха арестувани. В Киев възприеха действията на Москва като акт на военна агресия.

Русия незабавно отговори на решението на Международния трибунал и показа, че няма намерение да се подчини. В изявление на външното министерство се посочва, че „Конвенцията по морското право не може да бъде приложена в спора за инцидента в Керченския пролив от ноември миналата година, тъй като случаят не попада в юрисдикцията на международния арбитраж“. Освен това, изявленията на Русия и Украйна при подписването и ратифицирането на Конвенцията на ООН по морското право изключват възможността за използването на нейните процедури по този въпрос.

В съобщението на руското външно министерство се посочва, че Русия смята последователно да отстоява позицията си, а спорната ситуация е можело да се избегне, ако бяха спазени руските закони за корабоплаването на въпросната територия. „Призоваваме украинската страна да действа именно така в бъдеще“, е подчертано в текста.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !