Три силни земетресения за няколко часа в Албания, Индонезия и японския архипелаг Бонин

OFFNews 16 януари 2023 в 08:00 3787 0

Карта на епицентъра на земетресението в Индонезия.

Снимка ЕССЦ

Карта на епицентъра на земетресението в Индонезия.

Три силни земетресения станаха в рамките на няколко часа в Албания, Индонезия и японския архипелаг Бонин.

Най-слабото от тях беше в Албания, регистрирано в 22:37 ч местно време с магнитуд 4,7 по Рихтер и епицентър на 23 км североизточно от столицата Тирана и 131 км от Скопие, Република Северна Македония. Трусът е плитък, на дълбочина 2 км. Жители на Тирана пишат, че са го усетили силно чрез системата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ). 

8 минути след първия трус стана втори, с магнитуд 4,1 по Рихтер. До сутринта в Албания бяха регистрирани още 6 по-слаби земетресения.

Силно подводно земетресение разтърси Индонезия тази сутрин в 5:30 ч местно време. То е с магнитуд 6,1 по данни на ЕССЦ. Епицентърът му е в северната част на Суматра - вторият по големина остров в Малайския архипелаг, на 26 км югоизточно от Сингил, крайбрежен район в провинция Ачех, и с дълбочина 80 км. Не се съобщава за сериозни щети, нито за жертви.

Агенцията по метеорология, климатология и геофизика на Индонезия не е издала предупреждение за опасност от цунами.

Третото земетресение - 6,3 по Рихтер - стана в архипелага Бонин, който е съставен от 42 острова и 47 скали и се намира в западната част на Тихия океан. Той е владение на Япония. То бе регистрирано в 13,49 ч местно време (7:49 ч българско) на дълбочина 429 км. Епицентърът е на 600 км югоизточно от град Кушимото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews