Три кюрдски активистки екзекутирани в Париж

Вероника Шербанова 10 януари 2013 в 15:06 2475 1

Три кюрдски активистки бяха убити в Париж. Снимка: ЕПА
Три кюрдски активистки бяха убити в Париж. Снимка: ЕПА

Три кюрдски активистки бяха намерени мъртви в центъра на Париж, съобщиха световните медии. Жените са открити в четвъртък в сградата на Кюрдския институт във френската столица с огнестрелни рани в главата.

И трите жени са членували в терористичната Кюрдска работническа партия, която се бори за автономия на югоизточната част на Турция, населена предимно с кюрди. Те са идентифицирани като Фидан Доган, Лейля Сьойлемез и Сакине Джансъз, която е сред основателките на партията.

В информационния център на университета, където са открити трите убити жени, няма камери, обясниха от полицията. Разследването по случая продължава.

Смъртта на трите активистки най-вероятно е в резултат на уреждане на сметки заради разцепление в Кюрдската работническа партия, коментираха от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието. По думите им в партията на кюрдските активисти се зародило недоволство, свързано с преговорите между турските тайни служби и лидера на кюрдите Абдуллах Йоджалан за мирно споразумение с партията.

Заради убийството на трите жени стотици кюрди излязоха на протест в центъра на Париж. 

Въоръжената борба на кюрдите против турското правителство продължава от 1984 г. Десетки хиляди души са загинали по време на сраженията. Партията на кюрдите е обявена за терористична организация от Турция, Европейския съюз и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!