Трети щат забранява на Тръмп да участва в първични избори

OFFNews 29 февруари 2024 в 08:20 1366 2

Доналд Тръмп

Снимка БТА/АП архив

Съд в Илинойс забрани на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да участва в първичните избори на Републиканската партия в щата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Подобни решения бяха постановени по-рано в щатите Колорадо и Мейн, където Тръмп ги обжалва.

Забраната в Илиноойс бе наложена заради предполагаемата роля на Тръмп в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Влизането в сила на решението обаче беше отложено с оглед възможността на бившия президент да обжалва.

Съдът реши, че Тръмп трябва да бъде дисквалифициран от участие в първичните избори на републиканците на 19 март заради това, че е участвал в бунт. 

Изходът от делото в Илинойс и от подобни дела в други щати вероятно ще бъде решен от Върховния съд на САЩ, който на 8 февруари разгледа аргументите "за" и "против" участието на Тръмп в изборната надпревара, но още не се е произнесъл окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

29.02 2024 в 16:21

Мечтай си, рашистко мекере, някоя цивилизована държава да е като в СССРайха. Като СССРайха са само сатрапии като КНДР, Иран и подобни.

-1695

1

Mladen Nikoloff

29.02 2024 в 16:04

"Демократичните" щати му забраняват да участва на избори, съсипват го финансово и искат да го вкарат в затвора. И ще влезе в затвора, ако не спечели изборите.
Има точно 0 разлики между Демократите в Америка и Путин в Русия. Единствената разлика е в обществата. Нека да поуправляват още няколко години демократите и това ще се изпари.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика