Тръмп заплаши с вето закон за сигурността, ако не отпадне параграф, защитаващ социалните мрежи

OFFNews 02 декември 2020 в 15:41 2165 0

Снимка архив

Президентът Доналд Тръмп заплаши с вето законопроект за сигурността на САЩ, заради параграф, защитаващ социалните медии в интернет, които сега не носят отговорност за публикуваното от потребителите им съдържание, предаде AP. 

Тръмп написа в Twitter, че иска член 230 от Закона за благоприличие в комуникациите (Communications Decency Act) от 1996 г. да отпадне. Параграфът защитава компаниите, в които се публикуват милиарди постове, от завеждане на съдебни дела от всеки, които може да се почувстват засегнат от дадена публикация - независимо дали жалбата е легитимна или не.

Президентът нарече въпросния текст "сериозна заплаха за националната сигурност и порядъчност (при провеждането на избори)". 

"Затова, ако този опасен и несправедлив параграф - 230,  не бъде изцяло премахнат от новия Закон за сигурността на страната, аз ще бъда принуден да му наложа категорично ВЕТО", написа още Тръмп. 

От месеци той води битка със социалните медии, под претекст, че те са срещу консервативните гласове. През октомври Тръмп подписа указ, който изисква Федералната комисия по комуникациите и Федералната комисия по търговията да проучат дали могат да бъдат въведени нови регулации върху дейността на тези компании.

От AP припомниха, че след като загуби президентските избори на 3-ти ноември, Тръмп засипа социалните мрежи с недоказани обвинения за изборни измами. От Twitter отбелязаха постовете му като изфабрикувани, като написаха "това твърдение за изборна измама се оспорва".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!