Тръмп все пак ще разреши разсекретяването на документите за убийството на Кенеди

OFFNews 21 октомври 2017 в 20:36 4205 1

Американският президент Доналд Тръм обяви, че няма да блокира разсекретяването на документи за убийството на 35-ия държавен глава на САЩ Джон Ф. Кенеди, предаде Би Би Си.

Цитирайки източници от администрацията на Тръмп и други правителствени източници, сп. "Политико" писа, че Тръмп е почти сигурен, че ще блокира публикуването на хиляди секретни документи, свързани с убийството от 22 ноември 1963 г.

Тръмп съобщи решението си в Туитър, като все пак направи уговорката, че това зависи от получаването на допълнителна информация:

Повечето от документите - над 3 000 от тях са секретни, а още 30 000 са били частично разсекретени - са на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), Федералното бюро за разследвания (ФБР) и Министерството на правосъдието. Съхраняват се от Националния архив. Те трябва да станат обществено достъпни в съответствие със закон, подписан от президента Джордж Буш-старши през 1992 г., който налага 25-годишна забрана за разпространението на всякакви данни за атентата. Президентът има правото да удължи срока.

В публикацията си "Политико" се казва, че от ЦРУ оказват натиск върху Тръмп да не бъдат публикувани документите, защото разсекретяването им може да покаже методите им на работа да разкрият източници на Управлението.

Джон Фицджералд Кенеди става 35-я президент на САЩ през 1960 г. Със своите 43 години той е и най-младият политик заемал длъжността. Три години по-късно, на 22 ноември 1963 г., по време на посещение в град Далас, щата Тексас, той е застрелян. Според заключенията на правителствена комисия, сформирана след смъртта му, негов убиец е Лий Харви Осуълд, който е действал сам и не става въпрос за заговор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови