Тръмп върна Северна Корея в списъка на държавите, подкрепящи тероризма

OFFNews 21 ноември 2017 в 11:01 2625 0

Американският президент Доналд Тръмп върна Северна Корея в списъка си с държави, които подкрепят тероризма. 

"Освен че заплашва света с ядрено унищожение, Северна Корея е подкрепила неколкократно актове на международен тероризъм, включително убийства на чужда земя", каза Тръмп по време на правителствено заседание, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Северна Корея беше включена в списъка между 1988 и 2008 г. заради предполагаемото си участие в бомбен атентат срещу южнокорейски самолет, отнел живота на 115 души през 1987 година.

Правителството на републиканеца Джордж Буш извади страната от черния списък, за да подпомогне преговорите по ядрения въпрос, но те в крайна сметка се провалиха.

В САЩ от месеци се спори дали Северна Корея да бъде върната в списъка. Някои служители на Държавния департамент обаче са на мнение, че страната не отговаря на правните стандарти за спонсор на тероризма.

Някои американски представители определят като тероризъм убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Чен-нам - на летище в Малайзия през февруари.

Тръмп спомена днес и случая с американския студент Ото Уормбиър, задържан в Пхенян и починал през юни, след като бе върнат в САЩ в кома. Други обаче изтъкват, че няма консенсус дали убийството на Ким Чен-нам и малтретирането на Ото Уормбиър могат да бъдат определени като терористични действия.

Връщането на Северна Корея в черния списък идва на фона на продължаващото напрежение между двете страни и размяната на критики и обиди между Доналд Тръмп и Ким Чен ун. 

Преди седмица стана ясно, че САЩ трупат все повече бойни кораби и самолетоносачи в Японско море, близо до Северна Корея. Това прави невъзможно да се предскаже кога ще избухне ядрена война, обяви Пхенян в отговор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!