Тръмп сключи най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ

OFFNews 21 май 2017 в 09:56 24169 0

Американският президент Доналд Тръмп вчера пристигна в Саудитска Арабия като част от първото му посещение извън САЩ. И в тази визита беше сключена най-голяма оръжейна сделка в историята на Америка, която влезе в сила веднага. 

Ето какво включва тя:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд серия от споразумения, включващи доставка на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за 110 млрд. долара. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години. 

Според подписаната сделка в Саудитска Арабия ще бъдат сглобявани американски бойни хеликоптери "Блекхок", ще се създаде система за ПВО, както и за производство на други видове оръжия. Саудитска Арабия сключи споразумение за работа с Apple, както и за закупуване на американски пътнически самолети.

Най-мащабното военно споразумение на Америка със Саудитска Арабия цели да да повиши сигурността на района на залива от Иран. Другата цел е да се подпомагат контратерористичните операции в целия регион, за да се намали участието на американските въоръжени сили да водят тези операции.

Подписаните сделки ще дадат десетки хиляди нови работни места в американската военна индустрия.

Тръмп получи лично от крал Салман най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз" заради усилията му за укрепването на връзките с региона. 

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Саудитска Арабия като част от първото му посещение извън САЩ. Тръмп кацна в Рияд заедно със съпругата си Мелания и дъщеря си Иванка, които привлякоха погледите с факта, че са в мюсюлманската държава без да носят забрадки, отбелязва Си Ен ЕН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови