Тръмп си развързва ръцете за борбата с тероризма

ОFFNews 13 март 2017 в 11:15 4299 1

Администрацията на Тръмп проучва как да премахне или заобиколи наложени при управлението на Обама ограничения, целящи да се избегнат цивилни жертви при удари с безпилотни самолети, операции на командоси и други антитерористични мисии извън конвенционални бойни зони като Афганистан и Ирак, пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на запознати с тези вътрешни разисквания официални лица.

Президентът Тръмп вече е удовлетворил молба на Пентагона части от три провинции в Йемен да се обявят за "район на активни военни действия", където важат по-хлабави правила за водене на бойни действия. Това създаде възможността за операция на специалните части в края на януари, в която бяха убити няколко цивилни, както и за започналите преди близо две седмици най-масирани американски въздушни удари по бойци на Ал Каида в Йемен, казаха пожелалите анонимност източници.

Очаква се още Тръмп скоро да одобри подобно предложение на Пентагона някои части на Сомалия да бъдат обявени за такива бойни зони за срок от 180 дни, което ще премахне ограниченията над въздушните удари и наземни операции срещу заподозрени членове на свързаните с Ал Каида милиции Аш Шабаб.

В Белия дом временното преустановяване на ограниченията за някои райони на Йемен и Сомалия се приема като пробно изпитание докато правителството обмисля дали да премине към по-общо премахване или разхлабване на правилата от времето на Обама, казаха източниците.

Решението да се увеличи употребата на военна сила - и да се приеме по-голям риск от цивилни жертви - идва в момент, когато администрацията на Тръмп се опитва значително да увеличи военните разходи и да съкрати бюджетите на чуждестранната помощ и на Държавния департамент, отбелязва вестникът.

Знак на нарастващото безпокойство от тази политика на правителството е изпратеното вчера писмо на над 30 бивши държавни служители в областта на националната сигурност до министъра на отбраната Джеймс Матис. В него те призовават министъра да запази принципите от времето на Обама за антитерористичните мисии и заявяват, че трябва да се запазят строги стандарти за употребата на сила извън традиционните военни зони.

Авторите на писмото предупреждават, че "дори малък брой неволно предизвикани убийства или ранявания на цивилни, без значение дали са били законно разрешени, могат да доведат до значителни стратегически проблеми" като все повече прояви на насилие от радикални групировки или решение на партньори и съюзници да намалят сътрудничеството си със САЩ, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови