Тръмп се изправя пред съда по обвинение, че е подкупил порноактриса

OFFNews 31 март 2023 в 08:03 2656 2

Доналд Тръмп

Снимка GettyImages

Доналд Тръмп

Бившият американски президент Доналд Тръмп ще се изправи пред съда по обвинение, че по време на предизборната кампания през 2016 г. е подкупил порноактрисата Сторми Даниълс да не разпространява компромати срещу него, съобщават Франс прес и БТА.

Делото е във вторник.

Обвинението повдигна съдебно жури в Манхатън.

Адвокатката на Тръмп Сюзaн Нешълис вече коментира в специално разпространен мейл, че очаква обвинителният акт да бъде прочетен във вторник.

Разследването срещу Тръмп се води от януари 2023 г., след като Сторми Даниълс (Стефани Клифър), заяви, че е получила парична сума от Тръмп, за да не разгласява, че е имала сексуални отношения с него през 2006 г.

Обвинението срещу бивш президент е безпрецедентно в историята на Съединените щати, припомнят световните осведомителни агенции.

Според американски медии, срещу Доналд Тръмп може да бъдат повдигнати повече от 20 обвинения, свързани със счетоводните разпоредби и правилата за водене на предизборна кампания. Служители от Нюйоркската полиция са получили указания да бъдат в готовност за мобилизация в случай на нужда с наближаващото предявяване на обвинителния акт, съобщава Ню Йорк таймс.

В отговор на повдигнатото обвинение Тръмп заяви чрез социалните мрежи, че е невинен, определи случващото се като "лов на вещици" и обвини Демократическата партия, че използва съдебната система на страната като оръжие срещу него.

"Тези разбойници и радикални леви чудовища току-що обвиниха 45-ия президент на Съединените щати и водещия към момента кандидат на републиканците за номинация за президент през 2024 г. Това е атака срещу страната ни, такава, каквато никога досега не е имало. Това също така е атака срещу нашите някога свободни и честни избори. Съединените щати сега са държава от третия свят, нация в дълбок упадък. Толкова е тъжно" - написа Тръмп.

Политическите реакции в Съединените щати са на двата полюса. От средите на Демократическата партия приветстваха обвинението като ясен знак, че никой не е над закона.

Републиканците очаквано осъдиха случващото се. Дори основния съперник на Доналд Тръмп за номинация на Републиканската партия за президент - губеранторът на Флорида Рон Де Сантис, заяви, че обвиненията са несъвместими с американските ценности.

Припомняме, че преди седмица, отново в социалните мрежи Доналд Тръмп написа, че очаква всеки момент да бъде арестуван и призова поддръжниците си да излязат на протест. 

Срещу бившия президент на САЩ се водят и други разследвания. През август миналата година ФБР обискира резиденцията му във Флорида по подозрения, че съхранява класифицирани документи.

В края на декември миналата година комисията, разследваща щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г. предложи срещу Тръмп да бъдат повдигнати четири обвинения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

31.03 2023 в 09:05

Ъъъъ.

Обвинението не е за подкуп.

ЗАКОННО Е да платиш на някого да не разказва че сте се натискали.

Може да е смешно, може да е неморално, може да е всякакво - ама е законно.


Обвинението е за съставяне на финансов документ с невярно съдържание с цел лична облага, от което са настъпили вреди за държавата и за трети лица.

... ама когато си нефелник, то е задълго.

1915

1

Читателка

31.03 2023 в 09:04

Да не се оплаква - та нали той назначи съдии в дванадесет без пет..дето сега приемат расистки закони..