Тръмп призна победата на Байдън, после се опроверга

OFFNews 15 ноември 2020 в 17:21 6242 0

Осем дни, след като Джо Байдън беше обявен за избран за президент на Съединените щати, Доналд Тръмп за първи път призна победата на своя опонент, писаха световните агенции.

В Туитър действащият президент написа:

"Той спечели, защото изборите бяха фалшифицирани. Не бяха допуснати нито застъпници, нито наблюдатели. Вотът беше подправен от частната компания "Доминиън", собственост на Радикалната левица. С лошата си репутация и старо оборудване, не успяха дори да се класират за Тексас, където спечелих с много. Помогнаха и фалшивите и мълчаливи медии и много други!"

Новинарите разчетоха това като признание на президента, че е загубил вота, но след това той ги опроверга. "Не признавам нищо!" Байдън "спечели само според фалшивите новини".

Впоследствие Тръмп опроверга твърденията, че е признал поражението си в изборите от демократа Джо Байдън.

Хиляди привърженици на Тръмп, сред тях и представители на крайната десница, протестираха снощи във Вашингтон. Демонстрацията приключи със сблъсъци с контрапротестиращи и 20 ареста.

От щаба на Тръмп продължават да са категорични, че изборите не са приключили и последната дума ще има Върховният съд.

Вчера станаха известни резултатите и от последните щати, в които нямаше победител - Джорджия, където Байдън е първият демократ от 28 години, който печели щата и Северна Каролина, която подкрепи Тръмп. Така Джо Байдън има 306 гласа в Електоралната колегия, а Доналд Тръмп - 232.

За победа на президентските избори кандидатите се нуждаеха от най-малко 270 гласа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!