Тръмп праща астронавти на Луната, оттам ще атакува и Марс

OFFNews 12 декември 2017 в 07:45 5814 1

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска американски астронавти отново да бъдат изпратени на Луната - за първи път след 1972 г., и да бъде подготвен пилотиран полет до Марс.

"Този път целта няма да бъде само да бъде забито нашето знаме и да бъдат оставени отпечатъци от нашите стъпки. Ще изградим база за бъдеща мисия към Марс и може би един ден към други по-далечни светове", каза президентът на церемония в Белия дом.

Той подписа директива, в която нарежда на НАСА да насочи повече усилия за пилотирани мисии към далечния Космос - приоритет, подкрепен от депутати от двете партии.

Тръмп обаче не споменава нищо за финансирането на поисканите от него космически полети, отбелязва АФП.

Експертите са единодушни, че за полет до Червената планета - Марс, който е на 225 милиона километра от Земята, са необходими огромен бюджет и върхови технически постижения.

По въпроса за пилотиран полет към Марс Тръмп отстоява целите, поставени от предшественика му Барак Обама. Седмици преди да напусне Белия дом, Обама обяви "ясна цел за следващия етап от историята на Америка в Космоса: изпращане на хора на Марс в десетилетието, започващо през 2030 г., и гарантиране на безопасното им връщане на Земята".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови