Тръмп обяви, че започва отваряне на САЩ "стъпка по стъпка"

Георги Ангелов 17 април 2020 в 08:42 2663 0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е време да се рестартира икономиката на САЩ, пострадала и застинала от епидемията от коронавируса.

На пресконференция в Белия дом Тръмп поясни, че рестартирането на страната ще стане на етапи, щат по щат и на базата на проверяеми данни, за да се избегне нова вълна от зарази.

САЩ регистрираха над 660 000 случая на зараза с новия коронавирус и над 32 000 заразени починаха, но бяха отчетени признаци за забавяне на епидемията, по-специално в щата Ню Йорк, който е най-силно засегнатият в страната.

На базата на последните данни нашият екип от експерти е съгласен, че можем да започнем следващия етап от нашата война, който ние наричаме: "Да отворим Америка отново", заяви Тръмп. Той увери, че този процес ще бъде осъществен по един безопасен, структуриран и много отговорен начин.

Тръмп разясни, че отделните щати ще възприемат поетапен подход при разрешаването на американците да се върнат на работа, ако условията го позволяват. Щатските губернатори ще имат властта да дефинират своя "подход по мярка" в зависимост от ситуацията в съответните щати и ако е нужно някои щати да останат затворени, то те ще останат, каза Тръмп. Той припомни, че в щати като Монтана, Северна Дакота или Уайоминг, които са пощадени от пандемията, нещата са много по-различни от Ню Йорк и от Ню Джърси, които са най-засегнати. Според Тръмп някои щати биха могли да "потеглят отново" буквално още утре.


Не отваряме всичко наведнъж, а предпазливо, стъпка по стъпка, поясни Тръмп, говорейки за цялата страна.

Президентът каза, че според американските експерти пикът на заразата е преминал в САЩ и че кривата е изравнена. На 30 процента от територията на страната за последните 7 дни не е имало нови случаи на зараза с коронавируса
.
Той добави, че затваряне на всичко в национален план не е устойчиво дълготрайно решение. Президентът предупреди, че ако големи сектори от икономиката останат затворени, това ще има големи негативни последици, включително върху здравеопазването.

Но социалната дистанция и стриктната хигиена ще останат част от живота за известно време, допълни той.

Президентът освен това увери, че властите ще са бдителни, за да не допуснат вирусът да се върне от чужбина.

Американският вицепрезидент Майк Пенс пък каза, че до края на април над 5 милиона американци ще бъдат тествани за коронавируса, предаде Ройтерс
Губернаторите на 50-те американски щата, които приеха различни мерки за изолация на населението си, ще решават сега как да действат, но федералното правителство публикува препоръки, които да ги напътстват в тази насока. Препоръките предвиждат три фази. Но преди задействането на трите фази на рестартиране, щатите и регионите трябва да отговарят на няколко критерия. Няма конкретни срокове и график за преминаване от една в друга фаза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови