Тръмп иска Мъск да го съветва за миграция и икономика, ако пак влезе в Белия дом

OFFNews 30 май 2024 в 14:55 858 0

Илон Мъск и Доналд Тръмп

Снимка Getty Images

Илон Мъск и Доналд Тръмп

Доналд Тръмп обмисля да привлече милиардера Илон Мъск за политически съветник, ако републиканският кандидат за президент си върне Белия дом на изборите през ноември, съобщи Wall Street Journal.

Източници на Wall Street Journal казват, че ролята е недоуточнена, но Тръмп и Мъск са обсъдили начините, по които може да се осигури официален достъп на милиардера до американската администрация. Това е поредният знак, че някогашните ледени отношения между двамата мъже са се размразили, пише WSJ, цитирайки свои източници. 

Авторитетното издание пише, че двамата са обсъдили възможността да се създаде департамент, чрез който Мъск да има "официален принос и влияние" върху политиките в областта на икономиката и сигурността на границите.

Според статията Мъск е информирал Тръмп за провежданата от него кампания за влияние, целяща да убеди влиятелни американски бизнес лидери да не подкрепят настоящия президент от Демократическата партия Джо Байдън, който победи Тръмп на изборите през 2020 г. и се кандидатира за втори мандат.

В разговорите е участвал и американският милиардер и инвеститор Нелсън Пелц. Обсъдено е било потенциалното финансиране на "проект за предотвратяване на изборни измами".

Пред WSJ говорителят на кампанията на Тръмп - Брайън Хюз, заяви, че само Тръмп може да реши „каква роля ще играе даден човек в неговото президентство“.

Въпреки че публично критикува политиките на Байдън по отношение на имиграцията, електромобилите и митата, Мъск не е изказал официална подкрепа за Тръмп в предстоящите през ноември избори, а самият Тръмп твърди, че не знае дали разполага с подкрепата на милиардера.

Проучване на CivicScience сочи, че възгледите на Мъск са навредили на авторитета му сред някои потребители, пише Ройтерс.

Преди Тръмп беше активен потребител на социалната мрежа Twitter (вече прекръстен на Х, след като Мъск го купи). Тръмп бе изгонен от мрежата след нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Тогава той създаде собствена конкурентна платформа Truth Social.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх