Тръмп е готов за среща с Ким Чен-ун

OFFNews 06 ноември 2017 в 07:45 4021 1

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази готовност да се срещне със севернокорейския ръководител Ким Чен-ун, предаде агенция Йонхап.

В интервю за програмата "Фул межър", Тръмп заявява, че "би разговарял с всекиго".

"Не смятам, че това е сила или слабост. Мисля, че да се разговаря с хора не е нещо лошо. Така че със сигурност бих бил готов да направя това", добавя президентът.

Той обаче подчертава, че според него е прекалено рано за подобна стъпка.

Тръмп обясни и че не смята за вероятно Северна Корея (КНДР) да нанесе ядрен удар срещу САЩ и изразява надежда за постигне на споразумение. Той отбелязва, че китайският президент Си Цзинпин работи усилено за разрешаването на проблема.

Преди ден Южна Корея обяви нови санкции срещу 18 севернокорейски лидери. Целта им е да се спре притока на финансови средства за ядрената и ракетна програми на Пхенян, отбелязва Йонхап. Сред лицата, срещу които са насочени санкциите, са включени директорите и водещи чиновници в пет севернокорейски банки, работещи в чужбина.

В момента Тръмп е в Япония.

Американският президент и съпругата му Мелания се срещна с японския император Акихито и императрица Мичико в императорския дворец в Токио.

Тръмп кимна на императора и двамата си стиснаха ръцете, преди да влязат в стая за приеми, където разговаряха чрез преводачи. На разговора не бяха допуснати представители на медиите.

По-късно Тръмп беше посрещнат официално от премиера Шиндзо Абе пред двореца Акасака. След това двамата отидоха да хранят азиатски шарани "кои". Президентът на САЩ първо им хвърли големи шепи от приготвената храна, а след това изсипа цялата кутия в езерцето, съобщава АП, цитирана от БТА.

Преди срещата с Акихито Тръмп се срещна с бизнес лидери от двете страни. Той обеща на японските бизнесмени, които нарече "рокзвездите на бизнеса", да улесни одобряването на проекти и заяви, че иска да превърне САЩ в най-привлекателното място за инвестиции.

Американският президент обеща, че САЩ и Япония ще имат по-големи търговски отношения, отколкото очакваните при Транстихоокеанското партньорство, от което САЩ се оттеглиха при неговия мандат.

Тръмп повдигна и въпроса за големия търговски дефицит на САЩ с Япония и заяви, че се надява да промени това. Преговорите обаче ще се водят по много приятелски начин, обеща президентът.

Милиони японски автомобили се продават в САЩ, но практически никакви американски автомобили не се продават в Япония, подчерта Тръмп. Той добави, че американците харесват японски коли и подкани японските предприятия да ги произвеждат в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови