Торнадо взе най-малко 91 жертви в Оклахома (снимки+видео)

Елица Мартинова 21 май 2013 в 07:36 4325 0

Серия от 26 торнада връхлетя САЩ. Снимка: EPA/БГНЕС
Серия от 26 торнада връхлетя САЩ. Снимка: EPA/БГНЕС

Най малко 91 души, 40 от които - деца, са загинали след мощно торнадо, което премина през предградието Муур на Оклахома сити, САЩ, предаде CNN.

Бурята е щурмувала сграда на начално училище. При срутването й са загинали седем деца. От стихията е пострадало и второ училище, но там няма загинали.

24 души се водят безследно изчезнали след бурята, която разруши до основи стотици къщи. Торнадото е разрушило и две училища, в едното от които по това време са се намирали десетки ученици. 

Властите все още се въздържат от официално съобщение за точния брой на жертвите. Според спасителните служби обаче засега загиналите наброяват 91 души, но се очаква броят им да расте. Около 145 души са приети в болница с различни наранявания. 

По изчисление на метеорологичната служба в САЩ силата на природната стихия е EF-4 по скалата за мощност на торнада. Скоростта на вятъра е била между 260 и 320 км/ч., а в пиковия си момент вихрушката е била с диаметър 3 км.

Учените прогнозират, че бурята ще продължи да се разгръща в Оклахома. Властите призовават населението да използва скривалища и да не излиза навън.

Мощното торнадо в Оклахома идва ден, след като 26 вихрушки връхлетяха пет американски щата - Оклахома, Канзас, Илинойс, Айова и Мисури. Най-тежки бяха пораженията в Оклахома и Канзас. Силата на неделните бури обаче бе значително по-малка и торнадата отнеха живота само на един човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!