Топящите се ледници заплашват 15 милиона души по света с внезапно и смъртоносно наводнение

OFFNews 08 февруари 2023 в 10:37 1900 0

Ледник

Снимка Getty Images

Ледник

Топящите се ледници, които изливат огромни количества вода в близките езера, заплашват 15 милиона души по света с внезапно и смъртоносно наводнение, показа проучване - цитирано от АП.

Повече от половината от хората в сянката на бедствието се намират само в четири държави: Индия, Пакистан, Перу и Китай, сочи проучването, публикувано във вторник в Nature Communications.

Това е заплаха, за която американците и европейците рядко се замислят, но 1 милион души живеят в радиус от само 10 км от потенциално нестабилни езера, захранвани от ледници, изчислява проучването.

Едно от най-опустошителните подобни наводнения е било в Перу през 1941 г. и при него са загинали между 1800 и 6000 души. През 2020 г. наводнение в Британска Колумбия, Канада, предизвикало цунами от вода с височина около 100 метра, но никой не пострада. През 2017 г. наводнение от ледниково избухване в Непал, предизвикано от свлачище, е заснето на видео от германски алпинисти. Според водещия автор на изследването Каролин Тейлър от университета в Нюкасъл, Обединеното кралство, от 2011 г. насам в ледника Менденхол в Аляска има ежегодни малки наводнения от ледников изблик, които Националната метеорологична служба нарича "басейн на самоубийството".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови