Топ адвокат на ЕС: Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит

OFFNews 04 декември 2018 в 15:30 2531 0

Великобритания би трябвало да е в правото си едностранно да отмени излизането си от Европейския съюз, счита най-високопоставеният адвокат в Европа - генералният адвокат на Съда на ЕС Кампос Санчес-Бордона.

Становището е необвързващо, пише Би Би Си, а Ройтерс напомня, че съдът обикновено се съобразява със становищата на генералния адвокат при вземането на крайните решения.

Кампос Санчес-Бордона се произнася по запитване на група шотландски политици дали Великобритания не може да прекрати Брекзит без съгласието на останалите държави членки. Очаква се окончателното становище на генералният адвокат дали Великобритания може да го направи на по-късен етап.

Съветът му идва в началото на петдневните дебати между Камарата на общините и министър-председателя Тереза Мей по споразумението ѝ с Брюксел за Брекзит. Гласуването е идния вторник.

Санчес-Бордона заявява, че ако дадена страна реши да напусне ЕС, тя трябва да има и правомощието да промени решението си по време на двугодишния процес на излизане, определен в член 50 от Договора за ЕС. Той твърди също, че страната би трябвало да може да го направи без съгласието на останалите 27 членки.

Поддръжниците на оставането на Великобритания в ЕС се надяват, че ще дадат на депутатите допълнителна възможност да обмислят дали да одобрят или не проектозакона на Мей. Чрез решението си те биха могли да разрешат провеждането на друг референдум, с който да се отхвърли първият - за излизане на страната от ЕС.

Становището на главния адвокат гласи, че член 50 позволява едностранно отменяне на нотификацията за намерението за оттегляне от ЕС. По думите му "тази възможност продължава да съществува до момента, в който споразумението за оттегляне е официално сключено".

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., но споразумението с ЕС трябва да бъде подкрепено от мажоритарен вот.

Главният адвокат на Европейския съвет Хуберт Легал твърди, че едностранно оттегляне може да създаде "безкрайна несигурност", като позволи на страните да обявят, че напускат ЕС в опит да осигурят по-добри условия за членство, преди да отменят оттеглянето си.

Адвокатите на правителството на Обединеното кралство твърдят, че случаят е чисто хипотетичен, тъй като "Обединеното кралство не възнамерява да оттегли нотификацията си", поради което съдиите от Европейския съд трябва да откажат да се произнесат по него. Те добавят, че политиците зад случая искат да го използват становището като „политически боеприпаси“ и да укажат натиск върху Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови