Токаев спечели президентските избори в Казахстан с над 80%

OFFNews 21 ноември 2022 в 09:22 1602 3

Токаев

Снимка Архив

Токаев

Категорична победа на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев на вчерашните предсрочни президентски избори, предаде Франс прес.

69-годишният Токаев е получил 81,31% от гласовете според предварителната информация, разпространена днес от Централната избирателна комисия в Казахстан. Избирателната активност е достигнала 69,44%.

Нито един от петимата съперници на Токаев, който дойде на власт през 2019 г., не успя да събере над 3,5%. Нововъведената опция за гласуване "против всички" бе избрана от 5,8% гласували.

Казахстан е най-голямата страна в Централна Азия, изключително богат е на природни ресурси и е разположен на важен търговски кръстопът.

През януари страната изпадна в хаос, когато демонстрации срещу високите цени прераснаха в безредици, които взеха 238 жертви, преди да бъдат жестоко потушени от властите.

Като знак за това, че напрежението не е отминало, миналата седмица властите обявиха, че са арестували седмина привърженици на живеещ в изгнание опозиционер, обвинени в подстрекателство към държавен преврат.

Централна тема в предизборната кампания на Токаев бе проектът му за изграждане на по-справедлив, "Нов Казахстан". Икономическите трудности обаче се запазват, както и авторитарните рефлекси на властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

3

ob1

21.11 2022 в 19:19

Ех, как хубаво го е казал бармалейката :) Не на гърба на РуZия, а на путкин, еднолично някак. Даже такъв наивник е наясно дълбоко вътре къде потъват кинтите на оркистан.
Е, това с "нейните" нефтопродукти си е глупост, но от трол - толкова.
 
X

Подкастът на OFFNews