Той положи неуморни усилия за освобождаването на българските медицински сестри. Сбогом, Кофи!

OFFNews 18 август 2018 в 21:50 6389 0

Той положи неуморни усилия за освобождаването на българските медицински сестри... Много го обичах и много му се възхищавах. Сбогом, Кофи!

С тези думи българският дипломат Стефан Тафров се прощава с починалия на 80-годишна възраст Нобелов лауреат и генерален секретар на ООН (1997-2018) Кофи Анан.

"Остава в историята като най-авторитетният генерален секретар наред със загиналия Даг Хамершолд. Моралният му престиж му позволяваше да бъде истински "светски папа" - силно влияние, но ограничени средтсва за постигане на благородните си цели. На родния му език "Кофи" значи човек, роден в петък и често се шегувах с него, че на български трябва да се казва Петко и това много го забавляваше. Много го обичах и много му се възхищавах. Сбогом, Кофи!", пише още Тафров - съветник по външната политика на президента Жельо Желев, бивш първи зам.-министър на външните работи, посланик в Италия и Малта, във Великобритания и Франция.

В процеса срещу петте българските медицински сестри и палестинския лекар Ашраф в Либия те са изправени пред тежки обвинения, включително в умишленото заразяване на няколкостотин деца в болница в Бенгази с вируса на СПИН. Те са арестувани през 1999 г., осъдени са на няколко инстанции, но с помощта на западни държави през 2007 г. е постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

Ролята на Кофи Анан за световния мир изтъкват днес десетки лидери, сред тях - и настоящият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш, руският президент Владимир Путин, който го описа като забележителна личност. Бившият американски президент Барак Обама сподели, че Анан винаги се е стремил към по-добър свят.

"По много начини Кофи Анан беше Обединените нации. Той се изкачи до ръководител на организацията през новото хилядолетие с безценно достойнство и решителност", пише в изявление Гутериш.

Светът загуби не само велик африкански дипломат, но и пазител на международната сигурност и мира, коментира индийският министър-председател Нарендра Моди.

"Неговата топлота никога не трябва да бъде вземана за слабост. Анан показа, че един човек може да бъде много хуманен и силен лидер едновременно с това. Светът загуби един от гигантите си", написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови