Двама тийнейджъри арестувани след вземането на заложници в синагога в Тексас

OFFNews 17 януари 2022 в 11:40 1905 0

Снимка Getty images

Двама тийнейджъри бяха арестувани в Англия заради вземането на заложници в синагога в Тексас, пише Би Би Си. 

Подробности за арестуваните в неделя вечер в южен Манчестър не са разкрити. 

В събота четирима души бяха взети за заложници по време на сутрешната служба на синагогата в Коливил, Тексас, сред които и равинът. След близо 10 часа преговори между полицията и похитителя те бяха освободени невредими. Но след сблъсък с органите на реда похитителят беше застрелян. Това е 44-годишният британски гражданин Малик Фейсал.

Той поискал освобождаването на Аафия Сидики, пакистански невролог, който в момента излежава 86-годишна присъда в затвор във Форт Уърт, Тексас.

Смъртта на Акрам беше потвърдена и от брат му Акрам Гюлбар. Той се извини на жертвите и написа, че брат му е имал психически проблеми. "Бихме искали да кажем, че ние, като семейство, не одобряваме никое от неговите действия и бихме искали да се извиним искрено от цялото си сърце на всички жертви, замесени в злощастния инцидент“, пише той.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече похищението "терористичен акт", а британският външен министър Лиз Тръс - "акт на тероризъм и антисемитизъм". „Ние сме със САЩ в защитата на правата и свободите на нашите граждани срещу тези, които разпространяват омраза“, пише Тръс в Туитър.

Според източници на американската полиция Акрам пристигнал в страната през международното летище JFK в Ню Йорк преди две седмици. У него не са били намерени експлозиви. Оръжието най-вероятно е било купено в САЩ.

Полицията в Манчестър помага на САЩ в разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови