Тихановска: Без свободна Украйна не може да има свободна Беларус

OFFNews 24 септември 2022 в 12:24 5098 4

Светлана Тихановска

Снимка Архив

Докато Путин е на власт, ще има заплаха за западната граница на Беларус, смята Светлана Тихановска

"Без свободна Украйна не може да има и свободна Беларус", заяви в интервю за Асошиейтед прес Светлана Тихановска, която избяга в Литва след победата на руския съюзник Александър Лукашенко на президентските избори през 2020 г., на които според мнозина тя е била истинският победител.

Докато руският президент Владимир Путин е на власт, каза Тихановска в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, ще има постоянна заплаха за сигурността на Украйна, а и за западната граница на Беларус.

По думите на опозиционерката нито едната, нито другата държава иска да бъде част от нова Руска империя.

Според Тихановска на Лукашенко се е наложило да подкрепи Русия при инвазията от 24 февруари, защото Путин го е подкрепил при масовите протести срещу официалните резултати от изборите през 2020 г., на които беларуският президент спечели шести мандат с 80 процента от гласовете.

Откакто нахлу в Украйна, Русия използва Беларус като плацдарм за военни операции в Украйна. Москва и Минск освен това поддържат тесни военни връзки.

По мнение на Тихановска Лукашенко, който управлява от 1994 г., и привържениците му са много изкусни в избягването на наложените им санкции от Запада чрез трети страни.

За да се предотврати това, каза тя, една от възможностите е ЕС да последва примера на САЩ и да налага вторични санкции, което означава да санкционира и всеки, който им помага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

24.09 2022 в 19:43

Някакъв торен бръмбар се е разбръмчал по кремълски опорки и разнася зловоние.

345

2

Джендо Джедев

24.09 2022 в 13:11

Бармалейчо, какво си пил снощи, та още те държи? :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!