''Тя имаше две деца'': разкази от първо лице на оцелели от варварското нападение над хуманитарния конвой в Запорожие

OFFNews 30 септември 2022 в 15:45 2739 5

Удареният конвой и дупката от ракета.

Снимка БТА/АП

Удареният конвой и дупката от ракета.

25 души загинаха, десетки бяха ранени във варварско нападение над хуманитарен конвой в Южна Украйна в ранните часове днес. Руската армия извърши три ракетни удара срещу цивилни в покрайнините на Запорожие, съобщиха украинските власти. 62-ма ранени са в болници. Конвоят е ударен, когато хората се подготвят за път към окупираната от Русия част на региона, за да вземат свои роднини и да доставят хуманитарна помощ.

Кадри, обиколили световните агенции, показват огромен кратер до редица автомобили. Прозорците им са изпочупени.

Журналисти на Би Би Си на място свидетелстват, че са видели лежащи тела на убити хора и ги определят като "очевидно цивилни". Багаж и палта са разхвърляни по асфалта. Те предават историята на оцеляла жена, чиято шефка е била убита при нападението.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече Русия "държава-терорист". Русия обвини Украйна.

"Тя имаше две деца. Излязох от кафенето, за да отида до тоалетната, когато това се случи. Изтичах обратно и се опитах да я намеря. Кафенето беше разрушено, наоколо имаше много тела. Всичко беше ужасяващо", разказва Виктория Йосипенко, оцеляла от нападението.

Виктория Йосипенко. Снимка: Би Би Си

Близо до кратера, в който е попаднала ракета, Би Би Си разговаря с Катерина Холобород, седнала върху куфара си в състояние на шок.

"Пристигнахме на опашка, за да се присъединим към колона, която се движеше към Херсон - каза тя. - Излязохме, за да видим какъв номер имаме в опашката. Тогава първата ракета падна зад вагоните. Паднахме на земята. След това втората ракета удари в центъра на опашката. Навсякъде имаше стъкла, хората крещяха и бягаха. Не си спомням много. Беше много страшно. След това станах, за да видя какво се е случило, да помогна на ранените. Опитах се да помогна на един ранен млад мъж, когато се случи третата експлозия."

Нападението се случва в деня, когато руският президент Владимир Путин се подготвя да подпише анексирането на Запорожие и украинските Донецка, Луганска и Херсонска област след референдуми в източните и южните региони, определени от Украйна и Запада като фалшиви. Москва контролира по-голямата част от Запорожка област, включително най-голямата атомна електроцентрала в Европа там - но не и регионалната столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

5

Valioka

30.09 2022 в 22:43

Абе, малоумни рашистки тролове, това са били цивилни, които са искали да помогнат на хора в завалдените от изродите територии... Кой според вас ги е гръмнал?

1000

4

pdstudiobg

30.09 2022 в 17:18

Беловеждов ли си, белогъзов ли... С-300 е ракета за ПВО, а не са наземни цели. Ти какво очакваш - кратер като от ядрен взрив ли бе глупак?

-5489

3

Украйна избива гражданите си по всякакви начини, както в Буча, Крематорск, сега и тук. Но те са рускоговорящи, за тях не са хора.

1780

2

Дано ракети обсипят хремъл и хаяско загине в изгарящи мъки.

 
X

Да помогнем на украинските деца!