Терористичният акт във Вогоград може да е бил предназначен за Москва

Вероника Шербанова 22 октомври 2013 в 15:33 1640 2

Извършителката на атентата във Волгоград Наида Асиялова, Снимка: Кавказпрес
Извършителката на атентата във Волгоград Наида Асиялова, Снимка: Кавказпрес

Терористичният акт във Волгоград, при който загинаха 6 души, а десетки бяха ранени, може да е бил предназначен за Москва, съобщиха руски медии.

Самовзривилата се терористка Наида Асиялова е имала билет за автобус от столицата на Дагестан Махачкала до Москва.

Засега не е ясно защо тя е слязла във Волгоград. Един час по-късно 30-годишната Наида се качила на автобуса по линия 29 на градския транспорт и почти веднага задейства взривното устройство, което носи.

За издирване е обявен и съпругът на Наида 21-годишният Дмитрий Соколов, тъй като се смята, че той е един от организаторите на атентата.

Соколов е роден в Красноярск, но живее в Москва. Той приема исляма преди година и малко по-късно се присъединява към махачкалинска въоръжена група под псевдонима Абдул-Джабар.

Предполага се, че 21-годишният мъж е сглобил взривното устройство, използвано от съпругата му при атентата. То е било с мощност около 2 кг тротилов еквивалент. При направата на бомбата са използвани и много метални елементи, с което се обяснява голямата й поразяваща сила.

При терористичния акт загинаха 6 души, а 40 бяха ранени, 32 от които сериозно. Във Волгоград беше обявен тридневен траур в памет на загиналите при атентата.

Няколко часа след терористичния акт телевизия „Россия 24“ показа запис на взрива

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!